Tamara Dragičević Foto: Vesna Lalić/ Nova.rs

Udruženje dramskih umetnika Srbije zahteva od premijerke Ane Brnabić da hitno reaguje na pretnje koje su upućene detetu glumice Tamare Dragičević, navodi se u saopštenju Udruženja.

Udruženje dramskih umetnika Srbije zahteva od premijerke Ane Brnabić da hitno reaguje na pretnje koje su upućene detetu glumice Tamare Dragičević, navodi se u saopštenju Udruženja.

„Nakon tri dobronamerna apela i nakon zahteva poslatog Vladi Srbije, Ministarstvu unutrašnjih poslova, predsedniku Narodne skupštine RS i Ministarstvu kulture, od strane Udružena dramskih umetnika Srbije, a u vezi sa nedavnim pretnjama upućenim detetu naše koleginice Tamare Dragičević, kao i velikom broju naših kolega, budući da i dalje nismo dobili odgovor od nadležnih institucija, prinuđeni smo da od Vas, predsednice Vlade Republike Srbije, ponovo zahtevamo da hitno reaguete“, naglašava se u saopštenju.

Zahtevi Udruženja dramskih umetnika Srbije od premijerke Ane Brnabić su da se ubrza istraga povodom pretnji Tamari Dragičević i njenom detetu.

Zatim, da premijerka adekvatno reaguje „da bi se otkrili idejni tvorci i realizatori kampanje pod kojom su objavljena dva spota u kojima je targetirano 46 naših kolega kao ‘rušitelji države i ustavnog poretka’ i kao ‘počinitelji anticivilizacijskih činova’, kao i da Ana Brnabić apeluje „da se zaustave vređanja upućena našim kolegama od strane poslanika u Narodnoj skupštini“, navodi se u saopštenju.

Udruženje, povodom svega navedenog, zahteva hitnu reakciju, ističe se u saopštenju i dodaje „da ne bi izostankom reagovala i podgrevanjem ovakvih, već dovoljno opasnih tenzija, doprinelo da se dogođene tragedije ponove.

Budimo odgovorni i zaštitimo živote dece i ljudi, poručuju iz Udruženja.

Prethodno, Udruženje dramskih umetnika Srbije uputilo je apel članovima udruženja dramskih umetnika.

„Udruženje radi na tome da se to zaustavi i smiri. Formirana je Radna grupa u okviru Udruženja koje će se baviti ovom problematikom. Nastavićemo da insistiramo kod nadležnih da procesuiraju ljude koji su direktno pretili našim kolegama i njihovoj deci, kao i da se otkriju kreatori videa u kojem je targetirano 46 naših kolega“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se apeluje na glumce da pažljivo, trezveno i odmereno reaguju na sve u vezi sa ovim događajima. Potrebno je da se nastavi sa insistiranjem na zakonskim i pravnim rešenjima, kao i da svaka potencijalna pretnja i napad u budućnosti mora biti prijavljeni policiji, ističe se.

„Svesni smo svi koliko ovakve zlonamerno generisane atmosfere od strane pojedinaca mogu da budu uznemirujuće i opasne. Međutim, moramo biti podjednako svesni nečega. Ne smemo dopustiti nikom da politizuje našu ugroženost i koristi nas kao resurs za svoja svekolika spinovanja i agende“, ističe se u saopštenju.

Iz Udruženja dramskih umetnika Srbije predlažu da se oko ovog pitanja glumci pozivaju isključivo na zvanični stav Udruženja koji bude objavljen na tu temu:

„Poštujući vaše pravo na političko opredeljenje i reagovanje na društvene situacije i izazove, predlažemo da se, za sada, zaustave ili barem umere u količini i retorici sve javne diskusije i intervjui vezani za ove napade, kao i objave na društvenim mrežama. To je način da se zaštitimo i izopštimo iz diskursa koji nam je nametnut. A sve u ciju da se ugasi požar i izađemo iz političkog narativa u koji smo upleteni i nastavimo da delujemo iz pozicije umetnika. Dakle ovaj predlog nije vezan za vaše pojedinačne političke stavove i istupanja, več isključivo za napade i pretenje koje su se dogodili nekim našim kolegama.“

U saopštenju se dodaje da „iza ishitrenih i nepromišljenih izjava i postupaka koji mogu ugroziti zaštitu naših kolega, Udruženje neće moći da stane i biće u obavezi da se ogradi“.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare