Foto: Promo

Ujedinjena demokratska Srbija, politički savez Srbije 21, Vojvođanskog fronta, Stranke moderne Srbije i Građanskog demokratskog foruma zatražili su od država da više pažnje posveti poštovanju prava radnika.

„Problemi radnika su mnogobrojni. Prosečna zarada među najnižim u Evropi, sindikalno organizovanje veoma slabo, zaštita na radu bez snažnih garancija. Radnici odlaze iz Srbije u potrazi za bolje plaćenim poslovima. Hiljade građana Srbija danas radi i živi u zemljama Evropske unije“, navodi se u saopštenju UDS. 

Iz UDS pitaju da li vladajuća elita u Srbiji ima bilo kakvu ideju kako da poveća prosečnu zaradu radnika, jer je ona čak 40 odsto niža od cene potrošačke korpe?

„Dakle, radnik u Srbiji nema dovoljno ni za osnovne životne potrebe“, upozorili su iz UDS. 

Oni ističu da se problemi radnika ne rešavaju hvalospevima sopstvenoj vladavini i poređenjem Srbije sa najbogatijim država. 

„UDS očekuje od države da sa znatno više entuzijazma, prionu poslu očuvanja radnih mesta, koja su veoma ugrožena usled pandemije koronavirusa.  Tražimo da Vlada izađe sa konkretnim merama koje će olakšati položaj radnika“, navode u saopštenju. 

Oni dodaju da se problemi koje imaju poslodavci, ne smeju rešavati preko leđa radnika, te da građanima Srbije nije dovoljno pokloniti 100 evra, nego im omogućiti dobre uslove rada, znatno višu zaradu i snažno sindikalno organizovanje.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare