Sednica Saveta bezbednosti o Kosovu Foto:Screenshot/United Nations

Sednica Saveta bezbednosti UN, na kojoj će biti predstavljen šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN o radu misije UN na KiM (UNMIK), počela je večeras u Njujorku.

Srbiju na sednici predstavlja ministar spoljnih poslova Nikola Selaković. Izveštaj će predstaviti šefica Unmika Karolina Zijade.

Selaković je rekao da Srbija vrednuje delovanje UNMiK-a na Kosovu i Metohiji.

„Misija još uvek nije postigla glavni cilj svog mandata, miran i normalan život svih koji žive u našoj južnoj pokrajini. Nažalost, poslednji meseci nisu doneli stabilnost na KiM, i situacija u pokrajini nije onakva kakvom je predstavljena u izveštaju“, rekao je on.

Pristup Prištine je problematičan, dodaje ministar, jer neodgovorno ponašanje Prištine sabotira napore, ne samo Beograda, već i Evropske unije i drugih aktera međunarodne zajednice.

Skrenuo je pažnju na ekstremno neodgovorno ponašanje Prištine, koja primenjuje takozvanu politiku reciprociteta i time demonstrira nedostatak volje da se nađe bilo kakvo kompromisno rešenje.

„Priština se fokusira na ono što je bilo u prošlosti, ali zaboravlja da pomene kako nealbanci na Kosovu žive danas. Srbi su i dalje zastrašivani na različite načine, primorani da napuste cela i gradove, a obeshrabruju se pokušaji raseljenih da se vrate“, rekao je Selaković.

Privremene institucije u Prištini, ističe, sistematski rade na tome da izbrišu i kulturnu i nacionalnu raznolikost koje je preostala na Kosovu i Metohiji.

Šefica Unmika predstavlja izveštaj: Podrška dijalogu, zajedno možemo doprineti izbegavanju eskalacije

Šefica Unmika Karolina Zijade predstavila je ambasadorima članica Saveta bezbednosti izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Guteresa o situaciji na Kosovu i Metohiji.

Poručuje da će nastaviti da pruža svu moguću podršku dijalogu Beograda i Prištine.

Karolina Zijade Foto:Screenshot/United Nations

„Kada radimo zajedno, koherentno i efektivno, možemo doprineti izbegavanju eskalacije“, ističe Zijade.

Šefica Unmika ukazuje i da je razvoj situacije na Kosovu, uz sva otvorena pitanja u regionu, pogođen evropskim bezbednosnim okruženjem.

Upozorava da pitanja koja se čine skrivenim, mogu izbiti u prvi plan.

Zijade navodi da je bilo eskalacije u političkoj retorici između Prištine i Beograda u prethodnih šest meseci, sa nekoliko trenutaka akutnih tenzija na terenu, što je pretilo da poništi rezultate dijaloga.

Ističe važnost mandata Kfora, čije prisustvo osigurava bezbedno okruženje na Kosovu i Metohiji.

Donika Gervala-Švarc optužila Srbiju da predstavlja drugu najveću pretnju za evropsku bezbednost, posle Rusije 

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala-Švarc optužila je Beograd da krši svoje obaveze.

„Reciprocitet nije agresija, reciprocitet je najbolja međunarodna praksa, kao što to svi ovde znaju“, rekla je Gervala-Švarc.

Gervala-Švarc je podsetila da se približava rok za zamenu tablica.

Apelovala je na Savet bezbednosti i međunarodnu zajednicu da utiču na Srbiju da, kako je rekla, ne pokušava da izazove nasilje ponovo na kraju ovog meseca.

Optužila je Srbiju da predstavlja drugu najveću pretnju za evropsku bezbednost, posle Rusije.

Velika Britanija: Puna podrška dijalogu pod pokroviteljstvom EU

Normalizacija odnosa Beograda i Prištine je od vitalnog značaja, rekao je predstavnik Velike Britanije, koji je poručio da London pruža punu podršku dijalogu pod pokroviteljstvom Evropske unije.

Istakao je da odluke o ličnim kartama i registarskim tablicama ne bi trebalo da budu korišćene kao izgovori za blokade i nasilje.

Pozdravio je, kako je rekao, povećano angažovanje Prištine prema manjinskim zajednicama, i istakao da je dijalog između zajednica vitalan za Kosovo.

Ohrabruje prištinsku vladu da nastavi takvo angažovanje, pogotovo prema liderima Srba na Kosovu i Metohiji.

U redovnom polugodišnjem izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o KiM, navedeno je da su pojačana retorika između Beograda i Prištine i eskalacija tenzija na terenu imali uticaj na napredak u normalizaciji odnosa u periodu od 16. marta do 15. septembra ove godine.

Kako je navedeno u izveštaju objavljenom na sajtu UN, dve strane su se najviše sporile oko glasanja na KiM tokom izbora u Srbiji, pitanja slobode kretanja i primene ranijih sporazuma o energetskim pitanjima i Zajednici srpskih opština.

***

BONUS VIDEO – Srpski akademik postavio tezu Kosovo u UN istog dana kada i Srbija u EU

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar