Milija Suknović i Aleksandra Vraneš Foto:fon.bg.ac.rs/presscentar.uns.org.rs

Skupština Srbije donela je odluku o izboru 17 članova Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje i imenovala devet članova Upravnog odbora Nacionalnog tela za akreditaciju i obezbeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju. Problem je u tome što se na spisku ljudi koji bi trebalo da obezbede razvoj i unapređenje kvaliteta visokog obrazovanja nalaze i bivši dekan Fakulteta organizacionih nauka Milija Suknović, kao i bivša dekanka Filološkog fakulteta Aleksandra Vraneš. Suknović svojevremeno nije ispoštovao proceduru u slučaju “doktorat Siniše Malog”, zbog čega se protiv njega vodio postupak pred Etičkim odborom beogradskog Univerziteta. A protiv Vraneš su kolege sa Filološkog fakulteta pisale Odboru za profesionalnu etiku BU, navodeći dokaze u prilog tome da je falsifikator.

Prema mišljenju akademika Dušana Teodorovića na ovo mesto kandidovala ih je samo bliskost sa postojećim režimom i spremnost na ustupke svake vrste.

Za članove Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje na predlog Konferencije univerziteta izabrano je šest članova, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja predložilo je sedam imena, dok su sa po dva člana predstavljene Konferencija akademija i visokih škola strukovnih studija i PKS.

Milija Suknović i Aleksandra Vraneš izbor su Ministarstva prosvete.

Bivši dekan Fakulteta organizacionih nauka našao se u žiži afere “doktorat Siniše Malog” u trenutku kad je Upravni sud poništio odluku Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu. Iz proceduralnih razloga. A ti proceduralni razlozi su upravo to što tadašnji dekan FON Milija Suknović nije postupio po odluci Nastavno naučnog veća FON-a i izrekao meru javne osude Siniši Malom. Takvim postupanjem je onemogućio Malom da na regularan način uputi žalbu. Zbog takvog postupka dekana se pred Etičkim odborom UB protiv njega vodio postupak.

Milija Suknović Foto:printscreen/dsi.rs

Što se Vraneš tiče, pre dve godine profesori Filološkog fakulteta Duška Klikovac sa Katedre za srpski jezik, Saša Moderc sa Katedre za italijanistiku i Katarina Rasulić sa Katedre za anglistiku poslali su dopis Odboru za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu. U tom dopisu upozoravali su na neakademsko ponašanje dve dekanke Filološkog fakuleteta – Aleksandra Vraneš i njenu naslednicu Ljiljanu Marković, jer su falsifikovali delove knjige, čiji su autori.

Aleksandra Vraneš Foto:presscentar.uns.org.rs

Kako su objasnili, radi se o knjizi „From the Creative to the Supstantial“ koju su pisale Vraneš i Marković, sa još dvoje autora. U njoj je prema navodima profesora, od ukupno 1.230 odrednica najmanje 1.050 preuzeto iz već postojećih izvora, a da ni na koji način nisu naznačni u tekstu. Od 280 odrednica iz oblasti prava, ravno 200 bilo je bez navođenja izvora „Pravne enciklopedije“.

Gde su na skali kompetentnosti

S tim u vezi, akademik Dušan Teodorović za Nova.rs kaže da Suknović i Vraneš zbog nedostatka naučne kompetentnosti i odsustva etičkog ponašanja, kao i činjenja neprimerenih univerzitetskim profesorima, ne bi nikako smeli da budu članovi Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje Srbije.

Dušan Teodorović, akademik, gost, emisija Među nama, Medju nama Nova S
Dušan Teodorović Foto: Nova S

“U svim normalnim zemljama u tela slična našem Nacionalnom savetu za visoko
obrazovanje se imenuju vodeći naučnici. Pretragom baze Web of Science u kojoj se nalaze svi naučnici sveta lako se utvrdjuje da je Hiršov indeks naučne kompetentnosti jednak jedan (1) u slučaju profesorke Vraneš. To je najmanja moguća vrednost indeksa! U slučaju profesora Suknovića, ova vrednost je jednaka šest (6). Radi ilustracije, članovi SANU, imaju vrednosti indeksa 30, 40 ili 50. U svetu se smatra da je neko uspešan naučnik, ukoliko mu je vrednost ovog indeksa 15, 20, 25 i td. Već ovi jednostavni numerički pokazatelji ukazuju da se ne radi o vodećim srpskim naučnicima i da ih za članstvo u Savetu nisu preporučili njihovi naučni rezultati”, kaže Teodorović.

Razaranje visokog školstva

Kako dodaje, profesor Milija Suknović, obavljajući dužnost dekana FON je činio sve da se, u suštini, ne poništi doktorat Siniši Malom.

“On je bio jedan od predvodnika onih koji su tvrdili da se ne radi o plagijatu i činio je sve da odugovlači procedure poništenja doktorata i da je obesmisli. U

slučaju profesorke Vraneš, potpuno je prenebregnut zahtev profesorki Filološkog fakulteta Duške Klikovac, sa Katedre za srpski jezik, Saše Moderc, sa Katedre za italijanistiku, i Katarine Rasulić, sa Katedre za anglistiku kojim se ukazuje na plagijat profesorke Vraneš. Slučaj je i dalje kod Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu. Jasno je da ni Suknović, ni Vraneš, kako zbog nedostatka naučne kompetentnosti, tako i zbog odsustva etičkog ponašanja i činjenja neprimerenih univerzitetskim profesorima ne bi nikako smeli da budu članovi Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje Srbije”, kaže Teodorović za list Nova.

Na pitanje kako s obzirom na date okolnosti tumači njihov izbor Teodorović kaže:

“Njihov izbor tumačim kao nastavak razaranja visokog školstva Srbije i razornog uticaja politike vladajuće stranke. Svakako da ih je kandidovala bliskost sa postojećim režimom i spremnost na ustupke svake vrste”, zaključuje Teodorović.

BONUS VIDEO: Novinarka N1 poklopila Sinišu Malog u Skupštini Srbije: „Ali ste Siniša Mali sa 24 stana“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar