Foto: Milan Maricic/ATAImages

Petnaest dana nakon što je kosovska vlada donela odluku o eksproprijaciji zemljišta u opštini Leposavić radi, kako su tada naveli, "realizacije infrastrukturnih projekata", javnost je zvanično upoznata o kakvom je projektu reč. Gradi se stanica pogranične policije, kazao je medijima potpukovnik KP Veton Eljšani sa lica mesta gde se upravo danas krenulo sa radovima na proširenju puta koji vodi do parcela koje se eksproprišu. Iste navode izneo je za KoSSev portal i predsednik PO opštine Leposavić, Zoran Todić, koji je takođe posetio ovu lokaciju, ali i izneo zahtev – da se sa radovima pod hitno prestane.

Više građana javljalo je od jutros da se u selu Dren navodno nalazi teška mehanizacija koja kopa put, te da radove obezbeđuje više desetina pripadnika specijalnih jedinica Kosovske policije.

U međuvremenu su pojedini mediji, među kojima i RTS, izvestili da su se građani okupili na ovom mestu kako bi „mirno“ protestovali, piše KoSSev.

Na terenu je bio i predsednik PO opštine Leposavić i bivši gradonačelnik, Zoran Todić, kao i bivši načelnik kosovko-mitrovačkog okruga i bivši poslanik u kosovskoj Skupštini, Slavko Simić.

Todić je u izjavi za KoSSev portal potvrdio u popodnevnim satima da se, kako se i sam uverio, trenutno izvode radovi na proširenju puta do nedavno eksproprisanog zemljišta u katastarskoj zoni Dren, te i da se tamo nalaze pripadnici specijalnih jedinica Kosovske policije koji obezbeđuju radove.

Ujedno je kazao da niko od meštana nije bio unapred obavešten o radovima i da su preneli zahtev policiji da oni moraju pod hitno da se obustave. Takođe, kaže da meštani ne žele i ne prihvataju da se u blizini njihovih kuća gradi policijska baza.

Sa druge strane, za medije koji su bili na lice mesta – TV Most i Kosovo-Online, govorio je potpukovnik Kosovske policije, Veton Eljšani. On je kazao da su policajci tu kako bi sproveli odluku kosovske vlade u vezi sa eksproprijacijom.

Eljšani je ujedno potvrdio sumnje meštana sa Severa Kosova o projektu koji će se tamo realizovati – gradiće se stanica pogranične policije. Kazao je da pripadnici policije samo obezbeđuju radove koje izvodi građevinska kompanija.

„Tokom izvođenja radova na terenu će biti prisutan minimalan broj policajaca“, navodi Eljšani.

Kazao je da su danas razgovarali sa meštanima i njihovim predstavnicima koji su izrazili zabrinutost.

„Razumemo ih, ali naređenja su naređenja i moramo da sprovodimo odluku Vlade“, rekao je.

Dodao je i da su mu meštani Leposavića kazali da ih posebno brine to što zemljište koje se ekspropriše obuhvata i pravoslavno groblje. Eljšani kaže da je u pitanju greška.

„To je neka tehnička greška. Tokom radova će se videti šta možemo da uradimo“, poručio je.

Petković: „Aljbin Kurti sa teškom mehanizacijom i specijalnom policijom započeo nelegalne radove na srpskoj zemlji u opštini Leposavić“

Povodom novih radova u Leposaviću još jutros se oglasio direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, navodeći da je „Aljbin Kurti sa teškom mehanizacijom i specijalnom policijom započeo nelegalne radove na srpskoj zemlji“.

Radovi su započeti, kako je precizirao, na proširenju puta u zaseoku Zaselje, koji od magistralnog puta vodi do vrha brda koje je ekproprijacijom obuhvaćeno.

Petković tvrdi da je o „novoj uzurpaciji srpske zemlje“ obavestio sve međunarodne predstavnike, kao i lično posrednika u dijalogu Miroslava Lajčaka.

Podsećanja radi, na sednici održanoj 16. januara kosovska vlada odlučila je da proglasi od posebnog javnog interesa nepokretnosti u katastarskim zonama Dren i Lešak, radi realizacije infrastrukturnih projekata.

U odluci se navodi da je tako nešto potrebno radi realizacije „Infrastrukturnih projekata od javnog interesa“. O kom konkretno projektu je reč, iz kosovske vlade tada nije saopšteno.

Prema saznanjima našeg portala na osnovu ove odluke kosovske vlade ekspropriše se preko 80ha zemlje u dve katastarske zone – u selu Dren i Lešku, u privatnom, društvenom i opštinskom vlasništvu. U pitanju je jedan ogroman komad zemlje – brdo, a među parcelama je i seosko groblje u Drenu.

Iz opštine Leposavić potvrdili su nedavno za KoSSev da je oko 25ha privatan posed, a oko 57ha u vlasništvu šumskog gazdinstva „Ibar“.

U istom danu kada je naš portal objavio tekst, predsednik PO opštine Leposavić, kao i potpredsednik Srpske liste održali su sastanak sa vlasnicima ovih parcela i njihovim naslednicima.

Nakon sastanka sa saopštili da Kurti „otima srpsku zemlju“ i sprovodi pravno nasilje, jer se eksproprijacija ne sprovodi u skladu sa zakonskim propisima.

Tada su i potvrdili da su sa vlasnicima i naslednicima ovih parcela dogovorili da se angažuje pravni tim – koji će podneti žalbu na odluku kosovske vlade o eksproprijaciji.

***

BONUS VIDEO – Vučić napao Vojislava Koštunicu: Što si organizovao skup „Kosovo za patike“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar