Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U ponoć je istekao rok za predaju lista za učešće na izborima 17. decembra, a u tom zakonskom roku, kragujevačka Gradska izborna komisija (GIK) proglasila je 12 izbornih lista za lokalne izbore.

Redni broj „jedan“ na lokalnim izborima imaće lista Srpske napredne stranke “Aleksandar Vučić – Kragujevac ne sme da stane”.

Opozicija koja na republičkom nivou na izbore izlazi s listom “Srbija protiv nasilja” u Kragujevcu će imati dve liste za lokalni parlament.

Na izbornoj listi “Ujedinjeni protiv nasilja – Nada za Kragujevac” nalazi se sedam opozicionih stranaka (SSP, Narodni pokret Srbije, DS, Novi DSS, Pokret slobodnih građana, Zajedno za Šumadiju i POKS).

Prvi na ovoj listi je Veroljub Stevanović, nekadašnji gradonačelnik Kragujevca.

Skupština Grada / Foto: Predrag Petrović

Drugu veliku opozicionu listu predvodi Nikola Nešić (Zajedno) narodni poslanik u prethodnom skupštinskom sazivu.

Lista novi naziv “Nova snaga Kragujevca – Nikola Nešić”, a čine je Zajedno, Srce, Ekološki ustanak, Zeleno levi front i Šumadijska rregija.

SPS i Jedinstvena Srbija izlaze odvojeno

Za razliku od parlamentarne liste na kojoj SPS i Jedinstvena Srbija Dragana Markovića Palme, kao dugogodišnji koalicioni partneri izlaze zajedno, na lokalnim izborima u Kragujevcu, ove dve stranke imaju zasebne izborne liste.

Na lokalnim izborima zajedničku listu imaju Dveri i Zavetnici.

Kragujevčani će još moći da glasaju za lokalne pokrete i liste “300 Kragujevčana”, “Kragujevačka inicijativa -Pokret Volim selo svoje ”, “Pokret Kragujevac prestonica –  Srbija Kraljevina – Ruska stranka”, “ Moj svet Kragujevac –Šumadijski blok 21 – Crnogorska partija”, “Za Kragujevac – Znamo se”, i “Kragujevac – Jako i hrabro”.

Zanimljivo je da na lokalnim izborima u Kragujevcu postoje tri liste nacionalnih manjina, odnosno ruska (Pokret Kragujevac prestonica), crnogorska (Moj svet Kragujevac) i slovačka manjina koja na izbore izlazi na listi “Kragujevac – Jako i hrabro”.

BONUS VIDEO: Vukadinović: Mislim da se Vučić sa ovim izborima malo prevario

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar