Ivica Dačić Foto: Printscreen/TvPink

Pokret "Tvrđava" iz Smedereva, reagujući na izjave predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića o kineskim investicijama i zagađenju, saopštio je da se radi o populizmu koji, navode, ne doprinosi unapređenju kvaliteta životne sredine u Srbiji.

Dačić je u četvrtak zatražio od predsednice Odbora za evropske integracije Elvire Kovač da to skupštinsko telo razmotri izveštaj Evropskog parlamenta o Srbiji i da poslanicima „podnese predlog o tome“. „Imate kod Irene Vujović u oblasti zaštite životne sredine, u tekstu rezolucije stoji da su zabrinuti za životnu sredinu u Smederevu, Boru i ne znam gde još, Kolubari ili negde, gde su samo Kinezi. Znači u Beogradu se potrujte, a samo tamo gde su Kinezi, to je problematično“, rekao je Dačić.

„Udruženje Pokret Tvrđava iz Smedereva smatra da je izjava predsednika Narodne skupštine Republike Srbije Ivice Dačića, u kojoj kritikuje Evropski parlament zbog najnovije rezolucije u kojoj se pominju ekološki problemi Srbije – populizam koji ne doprinosi unapređenju kvaliteta životne sredine u Srbiji. Umesto da institucije Srbije preduzmu sve kako bi zaštitile zdravlje građana, svedoci smo populističkog korišćenja ove teme u svrhu dnevne politike“, navode u tom udruženju.

Pokret „Tvrđava“ pozvao je nadležne institucije Srbije da „prestanu da negiraju katastrofalne razmere industrijskog zagađenja“, i da dosledno primene zakon, bez obzira o kom stranom investitoru da se radi.

„Takođe, smatramo da je vrlo zlonamerno insinuiranje da se kineske investicije u Srbiji napadaju ciljano, budući da su same kineske kompanije odgovorne za katastrofalne razmere zagađenja u Smederevu (HBIS) i Boru (Ziđin), a potencijalno i u Zrenjaninu (Linglong)“, naglašavaju.

Evropski parlament usvojio je rezoluciju, u kojoj se, između ostalog, navodi i da postoji izuzetno veliki problem sa zagađenjem vazduha u Smederevu, Boru i kolubarskom okrugu. Evropski parlament je pozvao srpske vlasti da preduzmu radnje kako bi rešile problem.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar