Udruženje tužilaca Srbije Foto:promo

Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije saopštilo je da su ustavne promene, koje su juče građani podržali na referendumu, "početni korak ka unapređenju nezavisnosti i nepristrasnosti pravosudja" u Srbiji.

„U odnosu na javno tužilaštvo, ustavne promene daju i pravnu osnovu za izgradnju modernijeg i odgovornijeg javnog tužilaštva, koje će biti sposobnije da se odupre političkim uticajima, te da se bori protiv svih oblika kriminala, pa čak i onih koji su u direktnoj vezi sa izvorima političke moći“, naglasilo je to strukovno udruženje.

Kako je navelo, ustavna rešenja koja su građani podržali na referendumu u velikoj meri predstavljaju ciljeve za koje se udruženje zalaže od svog osnivanja, već 20 godina.

„Nastavićemo da se borimo za samostalno i nezavisno javno tužilaštvo u uverenju da je temelj demokratskog društva građanin, čija prava može da zaštiti samo tužilaštvo i sud koji su oslobođeni uticaja politike“, naglašeno je u saopšenju.

Takođe se podseća da predstoje „veliki posao i izazovi u vezi sa izradom seta zakona koji će regulisati niz tema iz oblasti pravosuđa“.

BONUS VIDEO Ivan Milićević: Referendum je test za stanje biračkog tela pred izbore

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar