„Tužba Kosova protiv Srbije neće imati odobrenje Brisela“

Politika 14. maj. 202120:51
Podeli:
Danijel Server Foto:Vesna Lalić

Najava mogućeg podnošenja tužbe Kosova protiv Srbije zbog navodnog genocida izazvaće kritike Beograda, otežati dijalog i neće naići na odobravanje Brisela i Vašingtona, ocenio je danas američki profesor Danijel Server.

„Najava kosovskih vlasti sigurno će imati politički efekat na Kosovo, Srbiju i međunarodnu zajednicu“, rekao je Server u intervjuu za Glas Amerike.

Premijer Kosova Aljbin Kurti nedavno je rekao da je Vlada počela rad na pripremi optužnice protiv Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde.

„Nisam pravnik i samim tim ne mogu da tumačim ovo pitanje u pravnom smislu, ali ne smatram da to što se tužba za genocid nije našla pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u vezi sa zločinima na Kosovu ne znači da srpska država ne može biti tužena za genocid pred Međunarodnim sudom pravde“, ukazuje Server.

Server, profesor na Univerzitetu Džons Hopkins i stručnjak za Balkan, dodao je da nije siguran u kom kapacitetu Kosovo može da se obratiti toj sudskoj instituciji.

„Ovde je pitanje u tome da li su dela počinjena u nameri da se u potpunosti ili delimično uništi nacionalna, etnička, rasna ili verska grupa. Ali, kao što sam već rekao, nejasno mi je može li Kosovo da pristupi Međunarodnom sudu pravde, jer nije član UN i nije među državama iz statuta Međunarodnog suda pravde“, rekao je Server.

Prema njegovim rečima, prerano je spekulisati o eventualnim političkim posledicama i treba prvo videti „da li će uopšte Međunarodni sud pravde razmatrati predlog“.

Komentari

Vaš komentar