Foto printscreen N1

Novinar nedeljnika "Vreme" Momir Turudić izjavio je Novom danu da situacija sa Nebojšom Stefanovićem u Srpskoj naprednoj stranci podseća na situaciju sa bivšim predsednikom te partije Tomislavom Nikolićem, i predviđa da će sadašnji ministar pravde ostati bez stranačkih funkcija.

„Moj utisak je da je ovo upozorenje Stefanoviću i drugima u partiji šta može da im se desi u slučaju nekog razilaženja. Čini mi se da će se ovo okončati tako što će Stefanović ostati bez stranačke funkcije, kao Tomislav Nikolić, ali da će sa strane moći da nastavi da radi neki svoj posao, ukoliko ne bude previše talasao“, istakao je on za televiziju N1.

Pročitajte još...

„To je dosta oprobana taktika. Sećamo se priče sa Tomislavom Nikolićem. Nije Vučić izašao nijedan jedini put i rekao nešta protiv Nikolića, ali je provlačenje njega kroz tabloide i stranačku mašineriju dalo Nikoliću jasan znak šta će mu se desiti i kakva mu je sudbina. Tačno je da je Vučić rekao: ‘Neću ja da vodim hajku’, ali naravno da ima ko će to da radi. Priča o Stefanoviću se zahuktala pre nekoliko meseci, uglavnom u medijima i tabloidima sklonim vlasti, pa se Stefanoviću i Dijani Hrkalović maltene najavljivalo hapšenje. I onda je sve to potonulo, Svega toga nije bilo nekoliko nedelja“, podseća Turudić.

On je naveo da je pre dva meseca u nedeljniku Vreme nekadašnji pripadnik policije Nebojša Trbojević detaljno govorio o odnosima u MUP-u, kao i o načinu kako su se kadrirali Nebojša Stefanović i Dijana Hrkalović.

„To je bilo prilično šokantno. Reakcije vlasti nije bilo“, podseća novinar „Vremena“.

Ocenjuje da je i tišina vlasti neka vrsta komentara, i kaže da vlast govori: „Nemamo šta da odgovorimo na ovo, a pošto je izašao čovek koji očigledno mnogo zna o tome i rekao je relevantne stvari, onda ćemo prećutati i sačekati da oluja prođe. Za tri, četiri, pet dana pojaviće se nešto novo, zaboraviće na ovo“. Tako se, kaže on, i desilo.

„Ovo za odbore, u vreme komunizma, to se zvalo diferencijacija, ili tako nekako, kada neko padne u nemilost, onda se svuda izjašnjavaju da su protiv toga. Još u vreme IB-a, pa se nastavilo u vreme Miloševića. Dižu se lokalni odbori, koji nešto osuđuju. Naravno da nisu znali, jer još uvek niko ne zna šta se dešava, da li je ovo pad Nebojše Stefanovića i Lončara kao ministra, ili je to samo odlazak sa stranačkih funkcija. Meni je to kao neka vrsta pokazne vežbe“, napominje Turudić.

Kaže da mu nije jasna situacija Zlatibora Lončara u SNS-u, „naročito zbog toga što se za vreme nabavke vakcina i vakcinacije pokazalo da je Ministarstvo zdravlja odradilo jako dobar posao“.

„Tu se Lončaru u poslednjih nekoliko meseci može malo šta zameriti. Da li je to neka unutarstranačka kombinatorika, teško je reći. Ali, za Stefanovića je to logično. Moj utisak je da je ovo upozorenje Stefanoviću i drugima u partiji šta može da im se desi u slučaju nekog razilaženja. Takođe, čini mi se da će se ovo okončati tako što će Stefanović ostati bez stranačke funkcije, kao Tomislav Nikolić, ali da će sa strane moći da nastavi da radi neki svoj posao, ukoliko ne bude previše talasao“, kazao je on.

Periodiični sukob Izraela i Palestinaca

Komentarišući sukobe između Izraela i Palestine, on smatra da neće eskalirati u veliki sukob, već da je ovo jedan od onih „periodičnih“ ratova koji se dešavaju na tom prostoru.

„Nadam se da neće sukobi na ulicama prerasti u građanski rat. Meni se čini da ovaj sukob, koliko god žestok bio, jeste jedan periodični rat koji se dešava između Izraela i Palestinaca, uglavnom u Gazi. Ne bih da budem ciničan, ali ovo liči da se svet vraća posle kovida u neku vrstu normalnosti, nažalost, ona je ovo što gledamo. Nisu ratovi stali od kako smo upali u pandemiju, ali je ipak intezitet bio niži. A ovo kao da se u prvoj zemlji koja je vakcinacijom pokorila koronu čekalo da ta nagomilana loša energija ponovo izbije na površinu“, rekao je Turudić.

Prema njegovim rečima, nema neke razliku između ovog sukoba koji je u toku, i onog iz 2014. godine, kao i onih prethodnih.

„Tu imamo konstantni problem. Dve istine, dva istorijska stava i uvek ista priča o ‘našim žrtvama’, bez pominjanja onih drugih. I onda se periodično dešavaju sukobi, samo se povodi razlikuju… Mislim da ovaj rast neće ekalirati u bliskoj budućnosti, što ne znači da se neće ponoviti“, zaključio je Turudić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare