Armend Mehaj i Hulusi Akar
Armend Mehaj i Hulusi Akar Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Posle posete Bosni i Hercegovini, ministar odbrane Turske Hulusi Akar, kako je i najavljeno, stigao je u Prištinu. On se već sastao sa kosovskim kolegom Armendom Mehajem, koji ga je primio uz vojne počasti, kako je to istaklo kosovsko ministarstvo odbrane. Akar je razgovarao i sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani, a planiran je susret i sa premijerom Aljbinom Kurtijem. Akar ije tokom posete Prištini izjavio da bi pokret FETO disidentskog turskog sveštenika Fetulaha Gulena mogao da predstavlja pretnju i za Kosovo i da Turska očekuje „konkretne korake“ u tom pravcu.

Akar je preneo poruku da su Turskoj odnosi sa Kosovom veoma važni, imajući u vidu istorijske veze, prenosi Kossev.

„Mi kao Turska moramo da izbliza pratimo razvoj na Balkanu. Naravno da u ovom aspektu Kosovo ima važnu ulogu za nas takođe. Pitanje mira na Kosovu, integritet i suverenitet za nas su veoma važni“, naveo je, a javljaju elektronski mediji u Prištini.

Spominjao je i nedavnu krizu na Severu.

„Takođe je na Severu Kosova postojala jedna tenzična situacija, a mi smo ovu situaciju pratili sa posebnom pažnjom, ali, danas smo srećni da je ovo pitanje rešeno. Znamo da je dijalog Beograda i Prištine važno pitanje, tako da u okviru ovog dijaloga, da, pratimo razvoj (situacije)“, kazao je visoki zvaničnik.

A kako je javio Zeri, on je na zajedničkoj konferenciji sa Mehajem navodno „garantovao podršku za članstvo Kosova u međunarodnim mehanizmima“.

„Naši odnosi su važni s obzirom na našu istorijsku povezanost. Moramo pratiti dešavanja na Balkanu. U tom pogledu, Kosovo takođe ima važnu ulogu u našem radu. Pokušavamo da preduzmemo konkretne korake“, naglasio je.

„I za nas je važno pitanje mira na Kosovu i suvereniteta. Proglašenje nezavisnosti i priznanje Turske je važno. Saradnja je važna za vojne odnose. Odbrana se razvija u pozitivnom smislu. Dok se saradnja dve zemlje produbljuje, usmerena je i na integraciju Kosova u evroatlantsku zemlju, jer znamo da su važni koraci koje je Kosovo preduzelo da se pridruži evroatlantskim zemljama“.

Mehaj je kazao i da su odnosi sa Turskom veoma uspešni na vojnom nivou, te da baš ova zemlja Kosovu pruža trenutno najveći doprinos u polju „bezbednosti i odbrane“.

„Trenutno imamo 19 pripadnika KBS koji prolaze obuku u Turskoj i imamo stotine podoficira koji su prošli akademiju. Tražio sam od ministra podršku ka članstvu u NATO“, kazao je Mehaj, dodajući da je od turskog kolege zatražio podršku za članstvo u NATO.

Kosovo nikada ne zaboravlja doprinos Turske u teškim danima tokom rata i pitanje odbrane

„Ovo je treći put da se sastajemo. Što se tiče odbrane, Turska daje najveći doprinos. Kao ministar, veoma sam zahvalan na doprinosu koji nam Turska daje u odbrambenom i bezbednosnom smislu. Trenutno imamo 19 pripadnika KBS koji prolaze obuku u Turskoj i imamo stotine podoficira koji su prošli akademiju. Tražio sam od ministra podršku ka članstvu u NATO“.

U međuvremenu i Osmani se sastala sa Akarom a u saopštenju iz kabineta kosovske predsednice navodi se da je i ona istakla prijem u NATO kao cilj, te u tom smislu zatražila podršku od Turske. Takođe, zatražila je i mogućnost nabavke vojne opreme ali nije precizirano i čega. A kada je u pitanju vojna saradnja, spomenuta je i obuka pilota sa Kosova. Osmani ni na ovom sastanku nije propustila priliku da „naglasi stalne pretnje i provokacije iz Srbije koje imaju za cilj da destabilišu region“.

Međutim, iako samo kosovsko ministarstvo odbrane to nije spominjalo, ali ni više medija na albanskom, pojedini portali su akcenat u izveštavanju stavili na „pritisak Erdoganovog ministra na Kosovo“ u vezi sa borbom protiv gulenista.

Pokret FETO možda preti i Kosovu, očekujemo korake Prištine

Turski ministar odbrane Hulusi Akar izjavio je tokom posete Prištini da bi pokret FETO disidentskog turskog sveštenika Fetulaha Gulena mogao da predstavlja pretnju i za Kosovo.

Akar je na konferenciji za novinare u Prištini rekao da imaju sastanke sa kosovskom stranom po pitanju pokreta FETO i da Turska očekuje „konkretne korake“ u tom pravcu.

„Ovo pitanje nije samo pretnja za našu državu, već može biti pretnja i za državu Kosovo. U tom kontekstu, čekamo da naši kosovski prijatelji i kosovske institucije preduzmu konkretne korake“, rekao je Akar.

Kosovo je u martu 2018. uhapsilo i deportovalo u Tursku šest turskih državljana koji su radili u privatnoj školi „Mehmet Akif“ u Prištini.

Ankara je pokret FETO proglasila terorističkim u maju 2016, optužujući njegove pristalice da pokušavaju da zbace tursku vladu.

BONUS VIDEO: Redžep Tajip Erdogan u Sarajevu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar