Nemanja Nenadic
Nemanja Nenadić BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD

Ministarstvo privrede nanelo je novi udar pravnom sistemu i poretku u Srbiji pokušajem da prikaže da osobe kojima je istekao mandat vršioca dužnosti direktora javnih preduzeća i dalje zakonito obavljaju te funkcije, ocenila je danas nevladina organizacija Transparentnost Srbija.

Ta organizacija je podsetila da je u javnoj raspravi predlagala da se zakonom izričito propiše da se po automatizmu brišu podaci o licima ovlašćenim za zastupanje javnih preduzeća nakon što im istekne period na koji su imenovani, ali da je Ministarstvo privrede ustvrdilo da APR to ne može automatski da radi jer mandat ne prestaje po sili zakona, već je neophodno doneti rešenje o razrešenju.

„Zakon izričito propisuje da mandat direktora prestaje istekom perioda na koji je imenovan. U takvim slučajevima Ministarstvo je u obavezi da utvrdi da se javnim preduzećima upravlja nezakonito. Da je zakonodavac želeo da mandat vršioca dužnosti traje do imenovanja novog direktora ili v.d. direktora, onda bi tako i propisao, a ne bi ograničio maksimalno trajanje mandata“, navodi se.

Transparentnost je dodala da se apsurdnost takvog stava i opasnost za pravni poredak može ilustrovati i činjenicom da bi, kada bi se dosledno primenio, mandat predsednika Republike ili sudija Ustavnog suda prestao tek donošenjem rešenja o razrešenju nakon isteka mandata a ne, kako Ustav i zakoni garantuju, istekom vremena na koje su izabrani.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar