Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Za naknade za dolazak poslanika do Narodne skupštine sopstvenim kolima, za iznajmljivanje stanova u Beogradu, smeštaj i put u inostranstvo i zemlji, je od 2016. do 2020. godine izdvojeno 402 miliona dinara. CINS otkriva da nema kontrole nad time kako poslanici koriste novac za gorivo i smeštaj, što otvara mogućnost za malverzacije.

Pored plata i dodatka na platu, poslanici oduvek imaju pravo i na određene beneficije. Pre 14 godina Narodna skupština je usvojila novi set pravila kako bi uštedela novac koji građani odvajaju za ove povlastice, ali i smanjila manipulacije i zloupotrebe.

Međutim, analiza Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) pokazuje da niko ne kontroliše da li poslanici zaista žive u stanovima za čiji najam su dobili novac, da li su pare za gorivo potrošili da dođu svojim kolima na sednice, što otvara put zloupotrebama.

Za početak skupštinski Odbor za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja propisuje proceduru kojom poslanici ostvaruju ove beneficije, kao i visinu nadoknade. Tako poslanici sa lokala potpisuju jedan dokument na početku mandata, nakon čega automatski godinama dobijaju naknadu za gorivo za dolazak na sednice privatnim automobilom. Ukoliko umesto putovanja odluče da budu u Beogradu, mogu da dobiju novac za smeštaj, a kao dokaz prilažu ugovor sa stanodavcem ili račun iz hotela. Oni koji iznajme stan dobijaju i novac za odvojeni život od porodice (40% prosečne plate).

CINS baza troškova pokazuje da su od početka 2016. do ove godine ove povlastice koristila 283 poslanika, a iz budžeta je izdvojeno 299 miliona dinara.

U tom periodu je samo za gorivo poslanicima isplaćeno 289,6 miliona dinara. Prema važećim procedurama, poslanici nisu ni na koji način dokazivali da su kupili gorivo. Prema rečima bivšeg narodnog poslanika i zamenika predsednika Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, Milana Lapčevića, problem i jeste u samoj proceduri. Kako kaže, nadležni Odbor bi trebalo da poveća kontrolu.

„Ako dolazite sopstvenim prevozom na posao, nikakav problem nije, ali to dokumentujte putarinom, dokumentujte računima za gorivo, svojim prisustvom i tako dalje. Ovako, labavo gledanje, u smislu samo da li ste se pojavili, a da niste dokumentovali da ste došli autom je naravno podložno manipulacijama“, objašnjava Lapčević.

Istraživanje CINS-a pokazalo je da su ove povlastice koristili čak i poslanici koji imaju stanove u Beogradu.

Za vreme zasedanja parlamenta poslanik ima pravo i da spava u hotelu sa četiri zvezdice ili da iznajmljuje stan u prestonici. Za to je potrebno da skupštinskoj službi za finansije odnese račun iz hotela u kojem je prenoćio, odnosno ugovor sa stanodavcem. Od 2016. do kraja 2019. ove beneficije je koristilo šest poslanika, što je budžet koštalo 6,3 miliona dinara.

Lapčević objašnjava da u službi samo proveravaju da li je račun validan i na osnovu toga isplaćuju novac. Drugim rečima, ne proverava se da li je poslanik zaista koristio tu uslugu. Uz pokrivene troškove najma stana (do 35.000 dinara mesečno), Skupština je za petoro poslanika isplatila i naknadu za odvojen život u iznosu od skoro tri miliona dinara.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar