Foto: Zejedno/Moramo

Sa građanima mora direktno da se razgovara a najbolji način jesu upravo ovakvi okrugli stolovi, zajednički je zaključak učesnika debate u Leskovcu koja je održana u kafani u prisustvu velikog broja građana, od kojih su neki su sve vreme stajali ispred i slušali.

Na tribini pod nazivom „Da li Beograd vidi Leskovac?“ su učestvovali Zoran Lutovac, šef poslaničke grupe i predsednik DS, Nebojša Zelenović, šef poslaničke grupe i kopredsednik stranke Zajedno, Robert Kozma, poslanik iz Ne davimo Beograd/Zeleno – levi front, i Zdravko Ponoš, predsednik Pokreta SRCE.

Tribina, u organizaciji JUGpressa, održana je u restoranu „Čaršija“ u Leskovcu pošto je direktorka Centra za stručno usavršavanje otkazala prethodno dogovorenu upotrebu prostora ove javne ustanove za tribinu.

Na pitanje da li se Leskovac vidi iz Beograda, prvi je odgovorio Zelenović, koji je rekao da ne zna koliko se vidi Leskovac iz Beograda, ali da verovatno to zna publika koja tu živi.

“Mislim da se on ne razlikuje puno od bilo čega drugog u Srbiji i da u tom nekakvom lošem raspoloženju treba sad tražiti način kako da se ponovo nađu dobri motivi za borbu”, rekao je Zelenović.

On se prisetio perioda kada je bio gradonačelik Šapca i lokalnih referenduma.

“To je vrlo interesantna stvar, jer vi povežete građane i njihova prava sa njihovim obavezama, odnosno obavezu plaćanja poreza na imovinu sa pravom da o tome odlučuju”, rekao je Zelenović.

On je dodao da su to teme koje mogu da zainteresuju svakog građanina Leskovca ili bilo kog drugog grada ili opštine u Srbiji, kako da počnu da odlučuju o svom novcu.

“Možete da mislite kako bi izgledao Leskovac sa slobodnomislećim građanima koji počinju sami da odlučuju od svom novcu, koji inače plaćaju i daju u gradski budžet”, rekao je kopredsednik Zajedno.

“Zavisi ko gleda, ako gledamo mi, obični ljudi, podjednako se dobro vidimo i mi odavde i vi odande, a ako gledamo na to kako vlast gleda, ova vlast koju imamo iz Beograda ne vidi ni Beograd”, rekao je Zdravko Ponoš.

“To je vlast koja ne vidi ni prošlost, ni budućnost, to je vlast koja vidi samo sadašnjost. A to znači vidi samo profit i vidi samo kvadratne metre. Oni ne vide ni tradiciju, ni budućnost i onda nije ni čudo što ne vide Leskovac, što ne vide Beograd”, dodao je Ponoš.

Naglasio je da je u Srbiji trenutno, društvo koje se beogradizuje, ali da bi trebalo da se vidi po čemu pojedini regioni u Srbiji mogu da budu uspešni i bolji od ostalih, da je to način da se Srbija ne prazni, da ne budu svi u Beogradu.

“Koliko se vidi Leskovac iz Beograda? Pa ne vidi se od Aleksandra Vučića”, rekao je Zoran Lutovac.

On je govorio o razlici između izbornih uslova i izbornih pravila i istakao da je primer izbornih uslova to što ne može da se održi tribina u jednoj gradskoj ustanovi, nego mora da se ide u kafane.

“Vratili su nas više od 200 godina unazad. Kafane jesu bile institucije demokratije nekada u Srbiji, ali mislili smo da će u 21. veku postojati neke druge institucije”, rekao je Lutovac.

PROČITAJTE JOŠ

Što se tiče izbornih pravila, ona postoje i niko se ne žali na njih, več je problem u izbornim uslovima, naveo lider DS.

“Vi bi trebalo da birate, najpre, vaše predstavnike, a onda da sami odlučujete o vrlo važnim pitanjima, o tome šta ćete da gradite ovde. Da li je vama važniji stadion ili bolnica ili škole, da li da dolaze ovde investitori zato što su se dogovorili s nekim iz vlasti ili dolaze zato što imaju uređenu državu s vladavinom prava, gde će im biti siguran i dohodak, gde će im biti pravna sigurnost osigurana. To je važno. Kada bismo imali ueđenu državu, onda bi dolazili takvi investitori u Srbiju, onda bi plate bile mnogo veće”, rekao je Lutovac..

“Ono za šta se mi zalažemo jeste da se lokalni izbori odvoje od parlamentarnih i od predsedničkih. Da vi stvarno birate vaše ljude ovde u Leskovcu, a ne da birate eksponent Aleksandra Vučića”, rekao je lider DS.

“Moramo da imamo uređenu državu, da bismo svi zajedno pravili društvo pravde i da uvedemo političku odgovornost. Kada to sve budemo uveli, moći ćemo da izgrađujemo i decentralizaciju. Decentralizacija je nešto na čemu počivaju uređene demokratske države i to će biti dobro za vas, biće dobro i za Beograd i biće dobro za sve u Srbiji”, poručio je Lutovac Leskovčanima.

Kozma je odgovorio da misli da ova vlast vidi isključivo samo svoj interes.

“Do sada se, možda, o Leskovcu nije moglo čuti u Narodnoj skupštini, ali ja moram da kažem, otkad je Nebojša Cakić Šemba ušao u Narodnu skupštinu, ispred grupe građana za Leskovac, itekako se čuje o problemima Leskovca u Narodnoj skupštini”, rekao je Kozma.

Istakao je da građani moraju da se izbore za solidarno i pravedno društvo.

“Moramo da se izborimo za to da Srbija ne sme više da bude društvo sa najvećim ekonomskim i društvenim nejednakostima u Evropi”, rekao je Kozma.

Moramo da vratimo institucije građanima, kako na nacionalnom nivou, tako i na lokalnom, a onda možemo da govorimo o decentralizaciji, dodao je Kozma.

“Prvo mora da dođe do smene ove vlasti, do fer i ravnopravnih izbornih uslova, a tek onda možemo da govorimo o izbornom sistemu, o njegovoj promeni, traženju adekvatnog rešenja kako, zapravo, da različiti regioni u Srbiji budu zastupljeni”, rekao je Kozma.

BONUS VIDEO: Zelenović (Moramo): Srbija nema plan za Kosovo, potrebna međunarodna konferencija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar