Žarko Trebješanin Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Psiholog i profesor Filozofskog fakulteta u penziji Žarko Trebješanin ocenio je za Demostat da je moguća promena javnog mnjenja u korist Evropske unije i to vrlo brzo, budući da diskurs u najvećoj meri preko svojih medija diktiraju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i aktuelna vlast.

Komentarišući junsko istraživanje Demostata, po kojem bi samo trećina građana Srbije na referendumu podržala ulazak Srbije u EU, dok bi 51 odsto bilo protiv, Trebješanin ocenjuje da je ambivalentan odnos prema Evropi „zato što je vlast deklarativno za, ali u realnosti ne postoji mnogo iskrene ljubavi ili želje da Srbija zaista uđe u EU“.

Šalju se jake emocionalne poruke da nas Evropa neće i da je nepravedna, a onda se nešto promrmlja da ostajemo na evropskom putu i jasno se izgrađuje antievropski stav. Takođe, antievropski mediji su najmoćniji, imaju najveću gledanost i čitanost, navodi Trebješanin za Demostat.

Ako bi vlast zaista želela, mogla bi takvu podršku da obnovi, navodi on i dodaje da bi vlast mogla otvoreno da govori o novcu i pomoći koja dolazi iz EU, da objavi podatke šta smo dobili od Evrope i šta možemo da očekujemo.

Proteklih meseci, konstatuje Trebješanin, primećuje se blagi zaokret od Rusije i racionalniji stav prema toj zemlji i režimu, pa je jasno da bi se i proruski narativ lako mogao promeniti.

Imalo bi i to svoje granice, teško da bi mogao da svede podršku Rusiji na 10 ili 15 odsto, ali bi mogao značajno da je spusti, smatra Trebješanin.

Pogrešno je satanizovati ceo narod ili izbacivati rusku kulturu, jer to, između ostalog, samo dodatno izaziva otpor kod ljudi koji odbacuju Zapad i Evropu zbog takve ideologije. Čuda mogu da se naprave i za mesec dana. To se već dešavalo i ne bi to bio prvi zaokret ovde, navodi Trebješanin i podseća na 1948. godinu, kada se iz obožavanja prešlo u satanizaciju za vrlo kratko vreme.

BONUS VIDEO: Istraživanja: Podrška EU pada, Rusiji raste – gosti Suzana Grubješić i Đorđe Vukadinović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare