Predsednik Srbije Aleksandar Vučić priznao je juče da za tvrdnje da je suvlasnik Junajted grupe Dragan Šolak kriminalac - nema dokaze, a odmah potom i da protiv Šolaka tužilaštvo vodi određene postupke. Šolakov advokat Zdenko Tomanović predočava da predsednik države nema ovlašćenje da poseduje takva saznanja, posebno imajući u vidu da o njima nije obavešten ni Dragan Šolak, ni Tomanović kao njegov advokat.

„Izgleda da ni sud nema taj podatak, a najverovatnije ni tužilaštvo nema taj podatak, jer postoji zvanična potvrda izdata od strane nadležnih državnih organa Republike Srbije da se na teritoriji Republike Srbije ne vodi nijedan krivični postupak protiv Dragana Šolaka“, izjavio je Tomanović, prenosi N1.

Kako je podsetio advokat Tomanović, istraga se pokreće naredbom nadležnog tužilaštva i u skladu sa zakonom tužilaštvo je jedino ovlašćeno da o tom eventualnom postupku obavesti, sud, u nekim slučajevima policiju, ili neko drugo tužilaštvo, okrivljenog i njegovog branioca i eventualno oštećenog.

„Ali to svakako nije predsednik države. Međutim, tvrdnjom predsednika države da je građanin Srbije kriminalac ili da on misli da je građanin Srbije kriminalac vrši se direktan, zakonom zabranjen nedozvoljen pritisak i uticaj na rad samostalnog državnog organa. Bez obzira da li se tvrdnje ili mišljenja da je građanin Srbije kriminalac iznose kao činjenična tvrdnja ili kao vrednosni sud, Ustav Srbije, zakon Srbije i Evropska konvencija o ljudskim pravima zabranjuju i predsedniku države i premijeru i ministrima da javno iznose svoje mišljenje u vezi sa krivično-pravnim aspektima, krivično-pravnim postupcima, u vezi sa nečijom krivicom ili nečijom nevinošću i zabranjuju im da oblikuju javno mnjenje i sugerišu o tome da li je neko krivac ili nije“, podvukao je Tomanović.

Kako je naglasio, ovakvo postupanje predsednika Srbije suprotno je našim zakonima, samom Ustavu naše zemlje, međunarodno-pravnim standardima, brojnim odlukama Međunarodnog suda za ljudska prava…

„Rečnik kriminalizacije građanina Srbije, diskreditacije građanina Srbije za svrhu političkog predizbornog marketinga i favorizovanja jedne političke opcije je ne samo suprotan zakonima Srbije, Ustavu i međunarodno-pravnim standardima već i elementarnim načelima pravne higijene i pravne kulture“, zaključio je Tomanović.

BONUS VIDEO: Vučić doživeo novo pomračenje posle pitanja Žakline Tatalović: Ovo su reči najnepristojnijeg predsednika u novijoj istoriji Srbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar