kontakti zaraženih koronom
Foto: EPA/SRĐAN SUKI

Odmah po ukidanju vanrednog stanja u Srbiji bi trebalo da bude nastavljena izborna kampanja, a izvesno je da će neke mere u borbi protiv epidemije ostati na snazi, dok će pojedine važiti kao preporuke. Epidemiolozi za Nova.rs navode da očekuju da će tokom cele kampanje ili bar u jednom periodu politički skupovi i u zatvorenim i na otvorenim prostorima biti zabranjeni, kao i da će i dalje važiti mera fizičke distance. Stručnjaci za istraživanje javnog mnjenja navode da će u tako otežanim uslovima stranke moći da vode kampanju od vrata do vrata, te da će sa biračima moći da komuniciraju putem društvenih mreža i interneta.

Optimističke prognoze o ukidanju vanrednog stanja već krajem aprila sada se čine malo verovatnim, ali se ipak očekuje da bi do toga moglo doći početkom ili sredinom maja. To bi značilo da bi parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori mogli da budu održani krajem juna ili početkom jula.

Izvesno je, bar sudeći po Uredbi Vlade, da će onog momenta kada bude doneta odluka o ukidanju vanrednog stanja biti nastavljen izborni proces u Srbiji, odnosno predizborna kampanja koja je počela 4. marta. Međutim, malo je verovatno da će politička kampanja u uslovima epidemije ličiti na bilo koju prethodnu, bar kad je reč o održavanju skupova i komuniciranju sa biračima.

Epidemiolog Zoran Radovanović smatra da mera zabrane okupljanja na otvorenim prostorima treba da bude ukinuta među poslednjima.

„To vam je kao i sa stadionima. Publika jeste na otvorenom i broj ljudi može da se smanji, ali džaba kada na ulazu može da se napravi usko grlo. Iz više razloga bi trebalo zabraniti održavanje mitinga na otvorenom. U uobičajenim uslovima na jednom kvadratnom metru mogle bi da stoje četiri osobe, a pod uslovima fizičke distance jedna osoba na četiri metra. Pod takvim okolnostima mitinzi bi bili obesmišljeni, bio bi potreban ogroman prostor i pitanje je da li bi svi govornika mogli i da vide. Takođe, dolazak simpatizera na takve skupove autobusom bio bi rizičan“, objašnjava Radovanović.

On navodi da bi održavanje skupova i onih u zatvorenom i onih na otvorenom prostoru moglo da bude dozvoljeno u periodu kada na dnevnom nivou budemo imali jednu ili dve zaražene osobe.

„Ako dnevno budemo imali desetak obolelih, sumnjam da će politički skupovi biti dozvoljeni“, kaže Radovanović.

Njegov kolega Radmilo Petrović takođe smatra da će mere fizičke distance ostati na snazi, kao i da će biti zabranjeno održavanje skupova.

„Epidemija se neće završiti sa padom krivulje. Ako je na gore išla šest – sedam nedelja, toliko će joj biti potrebno i da se skroz spusti. Sigurno je da ćemo tokom celog maja imati nove slučajeve oboljevanja“, kaže Petrović za Nova.rs.

Korona kao glavna tema u kampanji

Zbog epidemioloških uslova predstojeća izborna kampanja biće drugačija od svih prethodnih i zbog načina na koje će stranke prenositi svoje poruke građanima, ali i zbog tema koje će se nametati.

Vladimir Pejić, direktor agencije Faktor plus, navodi da i u uslovima mera ograničenja postoje načini na koji će stranke komunicirati sa biračima – putem društvenih mreža i interneta, medija, vođenjem kampanje od vrata do vrata, kao i postavljanjem štandova na mesta gde se okuplja veći broj ljudi.

„Videćemo da li će izborni procesi zaista da budu nastavljeni po ukidanju vanrendog stanja. Predsednik Vučić je rekao da će o izborima razgovarati sa predstavnicima stranaka koje su najavile učešće na njima. Možda stranke naprave džentlmenski dogovor da ih odlože dok se epidemiološka situacija u potpunosti ne normalizuje“, kaže Pejić za Nova.rs.

Na naše pitanje kako izbori mogu da budu odloženi, ako i Uredba Vlade i Rešenje RIK-a predviđaju nastavak izbornih procesa odmah po ukidanju vanrednog stanja, on navodi da to pravnici treba da vide.

Pejić dodaje da će u ovoj kampanji i teme biti drugačije, a da se borba države protiv koronavirusa nameće sama po sebi.

„Za predstavnike vlasti to će biti teška situacija. Sigurno je da će u prvi plan isticati ekonomske rezultate pre epidemije i mere koje su preduzeli za suzbijanje krize. Sa druge strane, opozicionim strankama će biti teško da predlaže neka rešenja, jer se ceo svet suočava sa ovakvom krizom. One će se verovatno orjentisati na kritiku vlasti“, zaključuje on.

Član RIK-a: Možda preuranjeno bavljenje nastavkom izbornih radnji

Član RIK-a Miljkan Karličić kaže za Nova.rs da kada vanredno stanje bude ukinuto i ukoliko ne bude supstiuisano vanrednom situacijom ili sličnim ograničenjima, društveni i politički život će se vraćati u stanje normale. Kako navodi, od odluka i preporuka izvršne vlasti i zdravstvenih autoriteta u pogledu javnog zdravlja i zdravstvene sigurnosti, zavisiće i forma odluke o nastavku započetih izbornih radnji pa i oblika izborne kampanje.

Karličić podseća u izjavi za Nova.rs da je preostao još 41 dan za sprovođenje izbornih radnji, a da su se neke političke koalicije već odrekle održavanja mitinga i masovnih okupljanja.

„Inače, vreme u kom živimo nudi veliki broj mogućnosti za komunikaciju i izlaganje izbornih programa. Ali, sačekajmo najpre završetak ove epidemijske katastrofe, jer zdravlje svih građana je prioritetna vrednost tako da je možda preuranjeno bavljenje nastavkom izbornih radnji“, kađe Karličić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram