Reakcija vlasti na ekološke probleme u Srbiji je poražavajuča, a pitanje zaštite životne sredine trebalo bi da bude pitanje bezbednosti, složili su se na današnjoj konferenciji "Mikser udruženja" "Čista Srbija - prljave tehnologije" predstavnici tri opozicione stranke - Nebojša Zelenović, Marinika Tepić i Dobrica Veselinović.

Predstavnik Inicijative „Ne davimo Beograd“ Dobrica Veselinović rekao je da su za njega klimatske promene politički problem broj jedan.

„Od toga zavisi kako će se živeti u budućnosti“, rekao je Veselinović. Predsednik stranke Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović kazao je da je poražavajuće što se aktuelna vlast tek sada setila da radi na nekim prečistačima otpadnih voda, a i kada je rešila da to uradi, uradila je projekat sa Kinom, umesto da povuče 80 odsto novca besplatno iz EU programa.

O tome je, u uvodnom delu konferencije, govorio profesor emeritus hidroekoloških sistema na Imperial koledžu u Londonu Čedo Maksimović, koji tvrdi da je Vladin projekat zaštite zivotne sredine „Čista Srbija“, težak tri milijarde evra, jedan običan dinosaurus zasnovan na tehnologijama s kraja 19. i početka 20. veka.

Ukoliko se bude primenio, kaže Maksimović, nekoliko budućih generacija će otplaćivati nešto što je moglo da košta dva do tri puta manje. On je, istovremeno, inicijator javne duskusije o pomenutom vladinom programu. Projekat „Čista Srbija“ najavljen je kao kapitalni državni projekat u domenu zaštite životne sredine, vredan tri milijarde evra, na kojem su angažovani kineski partneri.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić izjavila je da je Beograd već spreman, da su rezultati „za“ i „protiv“ ove vlasti veoma blizu i da je sve spremno za promene. Ona je, na tribini „Čista Srbija – prljava tehnologije“, rekla da SSP smatra da pitanje zaštite životne sredine ne treba svoditi samo na nivo zagađenja, već ga podići na pitanje opšte bezbednosti i pokrenuti zahtev da se zaštita životne sredine uvede kao obavezan predmet.

Nebojša Zelenović Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Ja sam presrećna jer su se posle 20 ili 30 godina Beograd i Srbija osvestili koliko je ovo važno. Rođena sam u Pančevu, gde smo mi i naša deca bili aktivisti od rođenja, u vrtić smo umesto sa lutkama išli sa pumpicama i 20 ili 30 godina nikoga nije bilo briga“, rekla je Tepić.

BONUS VIDEO: Đorđe Miketić u redakciji Nova.rs o Rio Tintu i blokadama Srbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar