Marinika Tepić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

"Sećate se onih jezivih prizora iz januara ove godine, kada smo gledali reku Lim pretvorenu bukvalno u deponiju sa gomilom otpada u njoj? Meštani su mi objasnili da je to direktno povezano sa izgradnjom upravo male hidroelektrane iza koje stoji prvi kum Srbije Nikola Petrović. Kako? Tako što tu, na polovini toka reke Lim između Priboja i Prijepolja već postoji EPS-ova brana Potpeć državne Drinsko-Limske hidro-elektrane", navodi za Nova.rs potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić.

Podsetimo, Tepić je prethodnog dana na konferenciji za novinare rekla da je imanje Mirka Ružića potpuno uništeno zbog mini hridroelektrane „Reković“, koju vodi poslovni partner Nikole Petrovića – Dragana Klisure.

“Verujem da vam je svima jasno ko stoji iza ove mini hidroeletrane. Čovek je stradao sa svim što je zaradio, samo zato što su bezobzirni ljudi koji su uništili okolinu i njegovo imanje pravdali sebe zaštitom prvog kuma Srbije Nikole Petrovića”, izjavila je ona prethodnog dana.

#related-news_0

U današnjoj izjavi za Nova.rs, Tepić je rekla da su joj se posle jučerašnje konferencije javilo više meštana i objasnilo da je problem mnogo veći nego što je juče mislila.

„Juče posle konferencije za novinare na kojoj sam prikazala kako je investitor MHE Rekovići kod Priboja Dragan Klisura, inače kompanjoj prvog kuma Srbije Nikole Petrovića, bukvalno upropastio kuće i celo imanje Mirka Ružića, i citirala njegove reči da je dobijao pretnje ukoliko podnese tužbu „jer je to kumova centrala“, javilo mi se više meštana i objasnilo još neverovatniju situaciju“, započinje svoju priču za Nova.rs potpredsednica Stranke slobode i pravde, dodajući da je pomenuta MHE direktno odgovorna za zagađenje reke Lim.

„Naime, sećate se onih jezivih prizora iz januara ove godine, kada smo gledali reku Lim pretvorenu bukvalno u deponiju sa gomilom otpada u njoj? Meštani su mi objasnili da je to direktno povezano sa izgradnjom upravo ove „kumove“ MHE. Kako? Tako što tu, na polovini toka reke Lim između Priboja i Prijepolja već postoji EPS-ova brana Potpeć državne Drinsko-Limske hidro-elektrane. Ta brana služi tome da kontroliše tu rečnu vodu, a u januaru su je toliko zadržavali na EPS-ovoj brani samo da ne bi potopili kumovu centralu. I zato se nakupila ta jeziva količina otpada“, navodi ona, dodajući da  ovakvo zadržavanje reke dovodi u direktnu opasnost od plavljenja i celo područje Prijepolja, ne samo kuću Mirka Ružića

Foto:Slavica Panić/Nova.rs

„Tek kada je voda došla do nivoa magistralnog puta ili, što bi se rekli, kada je doteralo cara so duvara, ispustili su vodu. Prosto je neverovatno da su bili spremni da potope Prijepolje, da potope put koji spaja Srbiju sa Bosnom i Hercegovinom zarad kumovog interesa“, poručuje Tepić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare