Foto: Ivan Dinić/Nova.rs

Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić pozvala je danas člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Slobodana Cvejića da građanima Srbije pojasni "šta je sve pokušao i zbog čega nije uspeo" da poboljša stanje u medijima u Srbiji.

„Mi verujemo da ste ulagali i da ulažete napor da se medijska slika popravi, ali nemoguće je više sakriti, i opravdati da se stanje drastično i ubrzano pogoršalo. Proteklo je gotovo 100 dana od vašeg ulaska u Savet REM-a, i vreme je da obavestite javnost ko i na koji način sprečava da Srbija dobije profesionalne, odgovorne, i civilizovane televizijske stanice sa nacionalnom frekvencijom“, kazala je Tepić u otvorenom pismu.

Prema njenoj oceni, Cvejić je postao član Saveta REM-a kao deo dogovora kojim je „režim pokušao da uveri Evroparlamentarce i domaću javnost da je spreman da obezbedi medijske slobode, i fer uslove za izbore“.

„Tada ste svoj lični ugled, i profesionalnu biografiju založili u nastojanju da Srbija dostigne minimum standarda slobodnog, i profesionalnog novinarstva. Prilikom izbora na funkciju, obavestili ste javnost, i da nećete sedeti u Savetu REM-a ukoliko ne budete mogli ništa da promenite“, kazala je ona.

Ocenila je da je Cvejić time zadobio blagonaklonost dela demokratske javnosti, koja je želela da veruje da je neki pomak moguć i dodala da je pomaka bilo, ali na gore i navela je primere izveštaja profesionalnih novinarskih udruženja, „izveštaj Fridom hausa, javna obraćanja evroposlanika, i američkog ambasadora u stalnoj misiji SAD pri OEBS-u“.

Potpredsednika SSP-a je istakla da se tokom vanrednog stanja položaj istraživačkih novinara „drastično pogoršao“, što je „kulminiralo hapšenjem novinarke Ane Lalić, koja je samo radila svoj posao“.

„Sve televizije sa nacionalnom frekvencijom zloupotrebljavane su 24 časa dnevno, sedam dana u nedelji, za medijsku propagandu u kojoj je, jedini cilj bio veličanje lika i dela Aleksandra Vučića“, navela je Tepić i dodala da su mediji vršili „linč svih onih koji su se usudili da iznesu bilo kakvu kritiku“.

Ona je podsetila da su usvojeni izveštaji REM-a o zastupljenosti političkih aktera na nacionalnim televizijama i ocenila je da se izveštaji „kose sa zdravim razumom“, jer je objavjeno da je medijska prisutnost opozicije veća nego prisustvo vlasti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare