Marinika Tepić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Marinika Tepić, šefica poslaničke grupe Ujedinjeni u Skupštini Srbije i potpredsednica Stranke slobode i pravde, istakla je večeras na skupštinskoj sednici da su dve tužiteljke koje su radile na slučaju korupcije i pranja para u Elektroprivredi Srbije "kažnjene" i sklonjene sa predmeta kako se ne bi, kako je navela, rešio taj slučaj. Ona je ocenila da na delu imamo "borbu protiv onih koji se bore protiv korupcije".

Potpredsednica Stranke slobode i pravde je istakla da je javnost u Srbiji „uznemirena ‘čistkom’ u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu i smenom dve tužiteljke koje su radile na slučaju EPS-a.

Tepić je istakla da je viši javni tužilac Nenad Stefanović „smenio i prebacio antikorupcijske tužiteljke Bojanu Savović i Jasminu Paunović, a koje su radile na najkompleksnijem predmetu – EPS“.

„Obe su u istom danu nakon hapšenja skinute sa slučaja i prebačene u drugo odeljenje“, navela je ona.

„Umesto da sutra budu naše Laure Koveši (bivša državna tužiteljka Rumunije i simbol borbe protiv korupcije u toj zemlji), one su smenjene i kažnjene… Imamo apsurdnu situaciju na delu – borbu protiv onih koji se bore protiv korupcije. Imamo sa jedne strane situaciju gde se zaštitnici korupije nagrađuju, a protivnici korupcije smenjuju i kažnjavaju“, izjavila je Tepić na sednici Skupštine Srbije.

Dodala je i da je šef Višeg javnog tužilaštva Nenad Stefanović „slagao da je to učinio na lični zahtev tužiteljki, što su one demantovale“.

„Javna je tajna da je Nenad Stefanović postavljen na tu poziciju tako što je bivši ministar i aktuelni direktor BIA Aleksandar Vulin direktno za njega lobirao. I šta je Stefanović prvo uradio? Počeo je sa ‘unakažavanjem’ antikorupcijskog odeljenja… Smenjena je i tužiteljka Nataša Pavlica koja je imala najviše predmeta o Nemanji Stajiću (gradski sekretar za poslove legalizacije objekata), a Bojana Savović je osim korupcije u EPS-u radila i na slučaju (bivšeg zamenika načelnika SBPOK-a) Gorana Papića. Taj predmet joj je takođe oduzet“, rekla je Tepić.

Ona je izjavila kako Nenad Stefanović „nije šef, već ‘grobar’ Višeg javnog tužilaštva u Beogradu“.

„Imamo pravo da znamo zašto su kažnjene tužiteljke“, rekla je Tepić.

Ona je rekla da je pre dve nedelje ministarka pravde Maja Popović u Skupštini Srbije „glasno i strasno branila pravosudne zakone i klela se da su oni stub samostalnosti tužilaštva, te da će biti sablja u borbi protiv korupcije“.

„A onda nam je ta ista ministarka uputila predlog za direktora Agencije za borbu protiv korupcije, među kojima su kandidati koji su školski primer, ne samo političkog, već i partijskog uticaja na tu instituciju. Imamo dosadašnjeg direktora koji je do dana izbora bio donator i član SNS-a“, rekla je Tepić.

Šefica Ujedinjenih u Skupštini Srbije je ocenila da „nemamo Agenciju za borbu protiv korupcije“ i da ona „zapravo ne postoji“.

„Svedena je na stranačku organizaciju SNS-a koja služi da zaštiti ljude režima kada se nađu u prekršaju i sakrije njihove informacije o korupciji“, rekla je Tepić.

O dešavanjima na današnjoj skupštinskoj sednici čitajte u našem lajv blogu.

***

BONUS VIDEO – Dan posle hapšenja zbog malverzacija u EPS-u smenjene dve tužiteljke koja je radila na slučaju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar