Potrpedsednica Stranke slobode i pravde izjavila je večeras u "Utisku nedelje" da proslavljeni košarkaš Dejan Bodiroga nikada nije bio potencijalni kandidat opozicije za gradonačelnika Beograda i navela da je to još jedan spin Aleksandra Vučića.

„To je još jedan spin Aleksandra Vučića, da skrene pažnju sa preporuka ODIHR-a, njegovih obaveza i njegove vlade. Mi zaista nikada nismo razgovarali o gospodinu Bodirogi kao kandidatu koalicije. Za nas je najvažnije da Beograd sutra vodi čovek koji zna da upravlja velikim sistemima kao što je Beograd, a ne da bude javna ličnost“, naglasila je Tepić.

Potpredsednica SSP-a je na pitanje da li će kandidat za gradonačelnika ponovo biti Vladimir Obradović, odbornik u Skupštini grada Beograda koalicije Srbija protiv nasilja, navela da će se o tome praviti nova rasprava.

„On je bio kandidat Stranke slobode i pravde za koaliciju kao nestranačka ličnost i bio je na naše veliko zadovoljstvo prihvaćen. Ako idemo u širenje ovog fronta, ako se tu pridružuju kolege iz drugih stranaka i sektora, nekako je logično da će se onda praviti nova rasprava i o kandidatima za odbornike, kandidatima liste – nama je cilj da se ova vlast smeni“, istakla je Tepić.

Kada je reč o zakonskim preprekama da Aleksandar Vučić bude nosilac liste na beogradskim izborima, one ne postoje, ali samo ako je na listi odbornika navodi Tepić.

„Ta primedba se odnosila na to da je on nosilac liste za izbore u Žagubici, Alibunaru, Vojvodini, na parlamentarnim izborima gde nije bio kandidat za narodnog poslanika. Formalno gledano na beogradskim izborima ne postoji zakonska prepreka jer je on Beograđanin i može da se nađe na listi odbornika, ali to podrazumeva polsedice – da podnese ostavku na funkciju predsednika“, navela je Tepić.

Srđan Majstorović Foto: Ivan Dinić/Nova

Prilično je izvesno da ako predsednik države reši da da svoje ime i prezime listi SNS za predstojeće beogradske izbore da će se to desiti, što je u sukobu sa onime što je rekao dan ranije, a to je da će ispuniti sve preporuke ODIHR-a, naveo je predsednik UO Centar za evropske politike Srđan Majstorović.

„Evropski parlament je taj koji je izašao sa tim zahtevom, i taj zahtev se ne pominje u preporuci ODIHR-a, ali se pominje da se funkcije na neki način zloupotrebljavaju kako bi se ostvarila prednost vladajuće stranke. I to može da se tumači na ovaj način, da se funkcija predsednika upotrebljava na nedozvoljeni način kako bi se stekla prednost u odnosu na opoziciju, objašnjava Majstorović.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare