Teofil Pančić Foto:Vesna Lalić/Shutterstock

Kolumnista Teofil Pančić osvrnuo se u novom tekstu za list "Danas" na slučaj dolaska ruske državne TV Russia Today u Srbiju.

„U imenu ruskog državnog medija- čuj, medija! – Russia Today nema futura: na delu je čisti prezent. I to ime je, da vam kažem, sasvim odgovarajuće. To je Putinova Rusija danas, onakva kakvom voli da vidi sebe, i kakvom bi volela da je svi drugi vide“, piše Pančić.

U osnovi, RT je izvozna ekstenzija ruskih medija koji služe za unutrašnju upotrebu.

„Oni su u ovih dvadesetak godina stvorili paralelnu dimenziju koja orbitira negde na spoljnim rubovima stvarnosti, ali u koju znatna većina Rusa veruje, delom zato što to želi i što joj je tako lakše, delom zato što više zapravo i nema drugog izbora. Ideja koja stoji iza RT je da paralelna dimenzija stvarnosti prekrije i apsorbuje, dakle pojede i poništi ovu „običnu“ dimenziju u kojoj mi obitavamo, i da – u nekom idealnom, nedostižnom scenariju – ceo svet postane preslika slike svesti i tumačenja stvarnosti malog, ustrašenog potrošača telekranskih zapovesti iz Nižnjeg Novgoroda ili Semipalatinska“, piše Pančić i nastavlja:

„U redu, znamo da se ništa slično se neće dogoditi. Ali, njihovo je da pokušaju, zar ne? I sve je to nekako taljigalo do 24. februara, dana u kojem je mnogo toga što smo mislili da znamo moralo da počne da se uči iznova. Ponekad i iz starih udžbenika koje smo olako i prerano otpisali“.

Na kraju, on iznosi efektnu ocenu stanja u srpskim medijima.

„Priča o RT u Srbiji posle februara 2022. nije, naravno, ruska, nego srpska priča. Ako je on moguć ovde i sada, onda je moguć samo kao logističko uporište za druge ‘specijalne operacije’. U Srbiji je, kao „medij“, naime, sasvim nepotreban: većina medija u Srbiji mogla bi se već danas zvati Russia Today, i većina njihovih konzumenata već danas zna i misli tačno ono isto što i oni u Sverdlovsku i Semipalatinsku, kojima je Rusija i juče i danas i sutra. Čisto traćenje resursa, dakle“.

Opširnije pročitajte na portalu Danas.

BONUS VIDEO Koje su posledice ukoliko ruska državna televizija Raša tudej otvori predstavništvo u Srbiji

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare