Tatjana Lazarević gošća emisije Utisak nedelje na televiziji Nova Foto:Ivan Dinić/Nova

Urednica portala Kossev Tatjana Lazarević ocenila je da poslednja odluka vlasti u Prištini o ukidanju dinara na Kosovu predstavlja deo implementacije evropskog plana o ovoj teritoriji, i da je sve deo sporazuma iz Brisela. Ocenjuje da ova odluka Prištine nije bila iznenađenje, i zbog toga poziva vlasti u Beogradu da odgovori na najvažnija pitanja u vezi sa ovom temom.

„Volela bih da postavim pitanje predsedniku Vučiću, da li je dogovoren, i kako je dogovoren mehanizam o saradnji dve centralne banke, Kosova i Srbije? Važno je čuti i Brisel, da odgovori na pitanje kako se brzo sprovode ove odluke? Kako se na terenu prilično brzo odvija transformacija sve u kosovske institucije, pretpostavljam da će i prilično brzo uspostaviti i mehanizam dve banke“, istakla je Lazarević u emisiji Iza vesti na N1.

Ona ukidanje dinara kao oblik plaćanja na Kosovu vidi kao političku i monetarnu meru Prištine. Ona je podsetila da su kosovske vlasti postigle saglasnost o ovoj meri za međunarodnom zajednicom.

„Partneri sa kojima oni razgovaraju priznaju kosovsku nezavisnost, i podržavaju jednu valutu na Kosovu. To je evro, iako, naglašavam, evro nije zvanično uvedena valuta, ali se koristi“, kaže ona.

Govoreći o tome kako će se ta odluka reflektovati na građane srpske nacionalnosti, ona je rekla da su se zaposleni u državnim firmama još prošle godine „ohrabrivali“ da svi oni koji imaju račune u Komercijalnoj banci, prenesu svoje račune u Poštansku štedionicu. Imali smo problem da dobijemo zvaničnu potvrdu, ali je već tada tako nešto moglo da upućuje da se „iza kulisa dogovaralo o tome“.

PROČITAJTE JOŠ:

„Prema dogovoru iz Brisela, naročito kada se govori o Zajednici srpskih opština, treba da postoji jedna finansijska institucija, i ‘tipovalo’ se da će to biti Poštanska štedionica“, objasnila je sagovornica N1.

Ona je navela da je svima onima koji pažljivo prate dešavanja na Kosovu bilo jasno da će se prištinske vlasti krenuti u „lov na valute“ nakon događaja u Banjskoj.

„Ko je hteo da razume situaciju, mogao je“, istakla je Lazarević.

Ukazuje da su postojala saznanja da se u Briselu razgovaralo o ukidanju srpskih finansijskih institucija, i da je obaveza bila da Beograd do decembra radi na povlačenju dinara.

Naglašava da je to osnovno pitanje vlastima u Beogradu, da li su u Briselu razgovarali o potezima Prištine koji su usledili od početka ove godine. Konstatovala je da se uprkos svim prigovorima i jakim izjavama sa obe strane, sporazum iz Briselu poštuje i dosledno primenjuje na terenu.

Na pitanje kakve će biti direktne posledice promene dinarskog na ručune u evrima, odgovara: „Kad Zapad kaže ‘zabrinutost’ to se odnosi samo na prelazni period, da li će biti dovoljno dug, da može da se izvrši prelazak valuta. Ključni graničnik za Zapad je da na Kosovu bude mir, i to je osnovna njihova teza u vođenju politike ovde. Jedan od razloga zašto je doveden SNS ovde, odnosno desničari, je da se održi mir, i neko ko garantuje da će se sve završiti mirno. I zato Zapad brine kako će ova odluka pogoditi najsiromašnije kategorije stanovništva. A tu postoji osnovni problemi za visoku zabrinutost, pre svega za socijalne kategorije“.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare