Foto:Nova S

Politički analitičar iz Prištine Ramuš Tahiri ocenjuje da je poziv ministara spoljnih poslova Nemačke i Francuske da se dijalog Beograda i Prištine što pre nastavi jasan pokazatelj da je Evropa spremna da u njemu učestvuje i podrži ga.

Tahiri je za Kosovo onlajn rekao da se tu pre svega misli na sastanak koji je trebalo da bude održan u Parizu, a koji zbog pandemije koronavirusa nije održan.

Razlog za poziv dvojice ministara da se dijalog otpočne „momentalno“ Tahiri vidi u tome što koronavirus utiče na ljude i dovodi do toga da sve nesuglasice izlaze na videlo.

„Zato je i poruka tih ministara da se tako ne treba odnositi prema dijalogu, već to mora biti pozitivan odnos prema razgovorima koji moraju početi odmah. Ipak, kada je u pitanju Kosovo, mislim da se tu nikome ne žuri, jer oni koji rukovode državom smatraju da je sve dobro i da im dijalog sa Srbijom nije potreban. Politička elita na Kosovu smatra da je ono nezavisna država, priznata u međunarodnoj zajednici i da im zbog toga dijalog, u koji ne ulaze svojom dobrom voljom, nije neophodan“, kaže Tahiri.

Prema njegovim rečima, stav SAD i EU je da problem između Srbije i Kosova traje predugo i zato insistiraju da se to što pre reši, jer nije poznato da li će u narednom periodu biti bolja ili gora situacija.

Komentarišući tekst koji su šefovi diplomatija Nemačke i Francuske objavili u Kohi i Blicu Tahiri primećuje da je novost to što kažu da se dijalog može voditi samo uz posredovanje Evropske unije.

„Tu se ističe da su zemlje Zapadnog Balkana deo Evrope, da tu imaju sadašnjost i budućnost i da EU ozbiljno razmišlja o pristupanju svih zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj zajednici. Zaključak je da smo nakon pandemije koronavirusa svi po nešto naučili i da je ostvarena dobra saradnja, a navodi se da su dobro sarađivali i Srbija i Kosovo kada je u pitanju borba protiv korona virusa“, tumači Tahiri.

Jedna od ključnih poruka dvojice ministara iz Nemačke i Francuske jeste i da očekuju „da se svi sporazumi postignuti od 2011. godine sprovodu“, ali je stav Tahirija da EU ima posredničku ulogu u dijalogu i da nema mogućnosti da ih natera, pa je zato mišljenja da je to u neku ruku „više deklarativno izrečeno“.

„To jeste deklarativno, ali se spominje i urgentna pomoć Nemačke od 10 miliona evra po određenim pitanjima, a zemlje koje ne budu sarađivale ne mogu računati na tu pomoć. To se tiče 36 sporazuma koji su do sada postignuti. Kosovo i Srbija različito vide to pitanje i zato treba da sednu predstavnici ove dve zemlje da vide u čemu je problem“, rekao je Tahiri.

Poznato je, dodaje da Priština neće da razgovara o Zajednici srpskih opština jer ima mišljenje Ustavnog suda, ali to se ipak mora desiti jer su ti dogovori potpisani i sigurno su, kaže, znali šta potpisuju.

„Evropa ne može da ih direktno natera, ali će sigurno uslediti nagrada kada se ti sporazumi sprovedu. Oni se ne mogu selektivno sprovoditi, jer su neke stvari koje odgovaraju već realizovale, ali što se tiče Zajednice srpskih opština tu nema nikakvog pomaka“, precizira Tahiri.

On kaže da će kazna za one koji to ne budu učinili biti nedostatak evropske integracija.