Boris Tadić
Boris Tadić Foto: Ivan Dinić/Nova S

Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić pozvao je danas nadležne institucije da pokrenu hitnu istragu o vezama kriminalne grupe Veljka Belivuka i režima Aleksandra Vučića, navodeći da je "istraga o povezanosti vlasti i ovog ogranka Кavačkog klana, odnosno derivata klana Darka Šarića, od ključnog značaja za borbu protiv organizovanog kriminala u Srbiji".

Tadić, koji je i bivši predsednik Srbije, je u pisanoj izjavi naveo da je tužilaštvo koje godinama ne reaguje na javno dostupne dokaze o sprezi kriminala i vlasti u Srbiji „saučesnik organizovanog kriminala“.

Pročitajte još...

Dodao je da SDS smatra da je apsolutno nedopustivo da nadležni reaguju samo na selektivne navode i da u Srbiji danas pred zakonom odgovaraju samo oni koji udju u sukob sa režimom, kao i da je upravo tako i Belivukova grupa oslobadjana čak i odgovornosti za ubistva dok je bila pogodna režimu.

„Ovde se ne radi o tome da li verujemo Belivuku ili ne i to je spin koji režim koristi. Radi se o tome da nadležni moraju da ispitaju svaki navod i dokaz, bez obzira na njegov izvor. I radi se o tome da pravna država ne postoji, dok god postoji bilo kakva selektivnost pred zakonom“, rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, „najveći problem sa kojim se Srbija suočava je problem organizovanog kriminala“, a „javnost mora razumeti da je Belivukov klan samo derivat Šarićevog klana i da Srbijom i danas hodaju stotine slobodnih ‘belivuka'“.

On je rekao da vlast izjave Veljka Belivuka koji je tokom iznošenja odbrane pred Specijalnim sudom u Beogradu rekao da je radio po nalogu vlasti i da se sretao sa funkcionerima Srpske napredne stranke i Aleksandrom Vulinom, opovrgava samo time što „ne bi trebalo verovati ubici“

Tadić je naveo da nam nije potrebno svedočenje Belivuka da se setimo šta se dešavalo na Vučićevoj inauguraciji za predsednika Srbije, kako je rušena Savamala ili na koji način je vršeno zastrašivanje gradjana na biračkim mestima, odnosno da je Belivukovo svedočenje „samo formalni osnov za nadležne da konačno pokrenu istrage i to je osnov koji ne može i ne sme biti ignorisan“.

„U vreme mojih predsedničkih mandata najsnažnije smo se borili protiv tog istog organizovanog kriminala i ostvarili istorijske i globalne uspehe u toj borbi. Rizikovali smo svoje živote u obračunu sa organizovanim kriminalom i od te borbe nikada nećemo odustati. Jedini način da nas u tome spreče je bio promena vlasti i upravo zato je isti ovaj organizovani kriminal imao ulogu u dolasku SNS-a na vlast“, kazao je Tadić.

Tadić je rekao da „ne smemo ćutati pred kriminalom koji razara Srbiju“.

„Ponovo pozivamo opoziciju da pokrenemo stvarnu zajedničku borbu protiv ove pošasti i izvršimo pritisak na nadležne da svoj posao obavljaju u skladu sa zakonom, a ne u skladu sa interesima Vučićevog režima“, istakao je Tadić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar