Bivši predsednik Srbije i predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić istakao je da će je dobro što se debatuje o Kosovu, ali da je rasprava u Skupštini bila daleko od kvalitetne.

Tadić je u emisiji „Probudi se“ na Nova S televiziji prokomentarisao jučerašnju sednicu i naveo kako opozicija nije bila na nivou da uoči Vučićeve kontradiktornosti.

„Retka je debata u vreme naprednjačke vlasti, dobro je da se razgovara. Mi smo neuporedivo više bili u parlamentu. Da li je bilo konstruktivan? Bolje je nego što je bilo ranije, ali je daleko od dovoljnog. Pale su maske, žao mi je što opozicija nije bila na nivou da uoči Vučićeve kontradiktirnossti“, kazao je Tadić.

Naglasio je da je na sednici jedino predsednik Nove Demokratske stranke (NDS) Srbije Miloš Jovanović primetio da je Vučić, optužujući sadašnju opoziciju da je uspostavila nezavisnost na Kosovu potvrdio da je Kosovo nezavisno, što je po Tadićevim rečima, „protivustavno ponašanje i predsednik to ne sme da radi“.

Na pitanje „da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti od strane privremenih institucija samouprave na Kosovu u skladu sa međunarodnim pravom“ upućeno Međunarodnom sudu, Tadić kaže da je to „igra reči“ koja je sudu omogućila da nadje specifičnu poziciju i da svim zemljama članicama UN omogućila da imaju sopstvenu politiku po pitanju Kosova.

„One zemlje koje su želele da tumače tu odluku suda, što je u stvari bilo izbegavanje odgovora na naše pitanje, su rekle – to je potvrda da je nezavisnost Kosova. Sad su se uhvatili za glavu kada je predsednik Rusije Vladimir Putin iskoristio taj njihov argument na primeru Krima i Donbasa i sada oni ne znaju šta da rade“, istakao je Tadić i dodao:

„Zapad je napravio katastrofalnu odluku zato što je gurao jednostrano proglašenje nezavisnosti, onda je svojim uticajem Međunarodnom sudu pravde sugerisao da izbegne da da odgovor na to pitanje“, naglasio je on.

Bonus video: Pogledajte celo gostovanje Borisa Tadića u jutarnjem programu „Probudi se“:

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar