Boris Tadić
Boris Tadić Foto: Ivan Dinić/Nova S

Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) i bivši predsednik Srbije Boris Tadić istakao je, na Trećem forumu za međunarodnu saradnju "Pojas i put" u Pekingu, da svet u kom danas živimo postaje sve agresivnije i opasnije mesto i ukazao na značaj inicijativa koje su usmerene na međunarodnu saradnju, održivi razvoj i izgradnju mira.

„Inicijativa ‘Pojas i put’ je u tom kontekstu jedinstvena i kao jednu od najznačajnijih inicijativa na globalnom nivou moramo je posmatrati upravo u kontekstu njenog doprinosa i potencijala u rešavanju globalnih ekonomskih i bezbednosnih izazova sa kojima se svet suočava danas“, poručio je Tadić, prenela je SDS.

On je takođe upozorio da sve ukazuje na to da će svet biti još opasnije mesto u budućnosti i da je nepredvidivost jedna od ključnih opasnosti sveta u kom danas živimo.

„U septembru kada smo bili u Njujorku povodom sednice Generalne skupštine UN niko nije mogao da predvidi napad Hamasa na Izrael. Niko izbijanje tog konflikta nije mogao da predvidi ni samo dan ranije“, ukazao je Tadić.

Kako je naglasio, „postavlja se pitanje koji sutrašnji zastrašujući događaj danas ne možemo da predvidimo“.

„Međunarodna saradnja mora biti unapređena i modifikovana na način da može da bude efikasna u nepredvidivom svetu“, poručio je Tadić.

U svom obraćanju Tadić se osvrnuo i na rat u Ukrajini, ističući da je taj rat posledica ratova i konflikata koji su pre toga započeti u regionima širom sveta.

„Novi svetski poredak oblikovaće posledice sistema ratova i konflikata u regionima širom sveta. U takvom novom svetskom poretku moraćemo da izgradimo i redefinišemo ukupnu realnost u oblasti međunarodne saradnje“, ukazao je Tadić.

Forum je okupio zvaničnike i relevantne pojedince i organizacije iz 140 država, a ključna tema foruma je međunarodna saradnja u kontekstu globalnih izazova i uloga inicijative „Pojas i put“ u toj saradnji, podsetila je SDS.

BONUS VIDEO Boško Jakšić: Vučić ima samo jednog brata, on živi u Pekingu, a svi ovi koji su se okupili u Tirani nisu ni blizu njegove braće

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar