Foto:EPA/VALDRIN XHEMAJ

Kosovski predsednik Hašim Tači pozvao je čelnike institucija i lidere političkih stranaka da poštuju odluku Ustavnog suda koji je njegovu uredbu o imenovanju Avdulaha Hotija (DSK) za mandatara proglasio ustavnom i poručio je da sada treba što pre formirati novu vladu.

„Kao predsednik zemlje pozdravljam odluku Ustavnog suda, kojom se otvara put ka formiranju nove Vlade. Vodio sam računa o svakom svom koraku koji sam preduzimao, poštujući Ustav. To je potvrđeno sinoć jednoglasnom odlukom sudija Ustavnog suda“, rekao je Tači na današnjoj konferenciji za medije.

On je naveo da je potrebna nova i efikasna vlada i pozvao na očuvanje ustavnog poretka.

„Pozivam institucionalne i stranačke lidere da rade zajedno kako bi smo omogućili demokratski prelaz vlasti. Takođe pozivam medije i civilno društvo da daju svoj doprinos tranziciji. Moramo da sačuvamo ustavni poredak. Da se fokusiramo na ono što je najvažnije za građane Kosova i da donesemo razvoj i prosperitet na Kosovu, da se usredsredimo na razvoj ekonomije i prevazilaženje situacije oko pandemije“, poručio je Tači, prenosiKosovo onlajn.

On je rekao i da je se mora nastaviti sa reformama i pozvao EU da donese odluku o viznoj liberalizaciji za KiM. Tači je podvukao i da se u narednom periodu mora ojačati odnos sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar