Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predsednik privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači, izjavio je danas da je sa liderima albanskih političkih partija imao veoma dobre sastanke, kao i sa predstavnicima Srpske liste, jer je uloga, kako je rekao, srpske zajednice od posebnog značaja u izgradnji multietničkog društva.

Rekao je da jedino nije razgovarao sa predsednikom Pokreta Samoopredeljenje, Aljbinom Kurtijem, koji je u petak popodne potvrdio dolazak, a onda je, kaže, pet minuta do početka sastanka ipak otkazao prisustvo.

Rekao je da će se sa Kurtijem sastati sledeći put, kada bude procenio da je to potrebn, ali je istakao da Kosovo nema vremena za gubljenje čekajući na nečije, kako kazao, hirove, prenela je prištinska Gazeta Expres.

„On je potvrdio dolazak, njegovo odbijanje da dođe na sastanak je njegova odluka nije moja“, rekao e Tači.

Tači je na konferenciji za novinare nakon svih susreta rekao da je političke predstavnike obavestio o svojoj prošlonedeljnoj poseti SAD.

„U kontekstu pune transparentnosti i odgovornosti koje danas imamo, održao sam sastanke sa institucionalnim i političkim liderima“, rekao je Tači uz ocenu da je sastanak sa predsednikom DSK, Isom Mustafom imao odličan razgovor o aktuelnoj situaciji na kosovskoj političkoj sceni.

Složili su se kao i obično, kazao je, da po tom pitanju i drugim pitanjima od vitalnog interesa, kao i o unutrašnjoj i spoljnoj konsolidačiji Kosova, imamo identične stavove.

Tači je rekao da veoma ceni konstruktivnost, koju su oduek imali DSK i Mustafa.

U razgovoru sa predsednikom DPK, Kadri Veseljijem, Tači je rekao da je konstatovana potreba jedinstva pozicije i opozicije, što je, kako je rekao, kamen temeljac za pitanja od zajedničkog interesa.

„I razgovor sa bivšim premijerom Ramušem Haradinajom je bio vrlo konstruktivnom i prijateljski. Ta stranka takođe održava napore za uspostavljanje šireg konsenzusa“, kazao je Tači i dodao da kod Haradinaja veoma ceni to što takođe smatra da se u svemu može uspeti samo zajedničkim radom.

Tači je rekao i da se čak sa liderom Inicijative, Fatmirom Ljimajem složio da su neophodni razgovori sa većom odgovornošću, posebno kada je reč o dijalogu sa Beogradom.

„Izuzetno cenim njegovu podršku u suočavanju sa izazovima koje ćemo imati kao institucije“, rekao je Tači.

Istakao je da su i poslanici nealbanskih zajednica, Srpske liste i 6+ potvrdili da je poboljšanje života građana veoma važno za sve, te da sporazum sa Beogradom otvara put ekonomskom prosperitetu i boljem životu.

„Mir je svima u interesu, mi ćemo na tome raditi sa svima“, rekao je Tači i dodao da veruje da bi eventualni sporazum sa Beogradom, koji bi, kako je kazao, bio okončan uzajamnim priznanjem to ojačao.

Potvrdu potrebe jednistvenog delovanja dobio je, kaže Tači, i od predednika Alijanse za novo Kosovo, Bedžeta Pacolija sa kojim je razgovarao telefonom.