Foto:EPA/VALDRIN XHEMAJ

Predsednik Kosova Hašim Tači je pozdravio objavljivanje odluke Ustavnog suda kojom je potvrđena ustavna osnovanost njegove uredbe o imenovanju mandatara za sastavljanje nove vlade Kosova i ocenio da je "sada vreme da se izabere nova vlada".

„Sada je otvoren put za formiranje nove vlade. Očekujem da nova vlada bude formirana što je pre moguće“, rekao je Tači i ukazao da „Kosovo nema luksuz za vakuum u funkcionisanju institucija“.

„Pozivam stranke i kandidata za premijera Avdulaha Hotija da preuzmu odgovornost. Kosovo je izgubilo dosta vremena promenom vlada i premijera. Sada je vreme za ekonomski oporavak i da nastavimo reforme u svim sektorima života“, rekao je Tači.

Pozvao je „čitav politički spektar da zajedno radi“ na dva hitna pitanja – nastavak suzbijanja epidemije i ekonomski oporavak.

„Ali, moramo da budemo pažljivi na strateškom planu, posebno u vezi s članstvom u NATO i EU“, rekao je on i pozvao EU da donese odluku o viznoj liberalizaciji za građane Kosova.

„Održavajte posebne odnose sa Sjedinjenim Državama“, poručio je Tači jer su, kako je rekao, „sloboda i nezavisnost Kosova usko povezane sa SAD i njihovim evropskim partnerima“.

Kosovski predsednik je uz to ocenio da je „važno ukloniti sve mere koje su narušavale partnerstvo s međunarodnom zajednicom“.

DSK očekuje da Kosovo u sredu dobije novu vladu

Šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova Arben Gaši je izjavio da je DSK od Predsedništva Skupštine Kosova zatražio da se u sredu održi sednica na kojoj će biti izabrana nova vlada na čelu sa Avdulahom Hotijem, po ukazu predsednika Kosova Hašima Tačija.

Ustavni sud Kosova je objavio tekst presude o ukazu predsednika Kosova o mandataru za premijera, što je otvorilo put zakazivanju sednice Skupštine Kosova i glasanju za novu vladu.

Očekuje se da će Predsedništvo Skupštine Kosova u utorak ili sredu razmotriti zahtev DSK da se priredi vanredna sednica Skupštine i eventualno odrediti datum i vreme održavanja.

„Očekujemo da u sredu dobijemo novu vladu, za koju će glasati 64 ili 65 poslanika“, rekao je Gaši.

Upitan zašto nije objavljen koalicioni sporazum sa Srpskom listom, a objavljeni su svi drugi, Gaši je rekao da će taj sporazum predstaviti Avdulah Hoti, kao kandidat za premijera.

Komentari

Svi komentari (0)