optužnica protiv hašima tačija
Hašim Tači Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da je posle četiri dana završeno njegovo saslušanje u Specijalnom tužilaštvu u Hagu i poručio da će sudija i tužilac, ako budu nepristrasni, zaključiti da nije počinio nijedan zločin koji mu se pripisuje.

„Nakon što sam završio sa svedočenjem, veoma sam zadovoljan što sam četiri dana zaredom imao priliku da objasnim sve što se tiče moje aktivnosti tokom rata i mojih napora za mir i napredak“, istakao je Tači.

Kazao je da uprkos tome što je njegovo svedočenje trajalo dugo, smatra da je saslušanje bilo produktivno.

„Sada ostaje na tužiocu i sudiji da ocene moje svedočenje. Ukoliko to urade profesionalno, nepristrasno, doći će do zaključka da nisam počinio nikakav zločin“, kazao je Tači.

On je pri izlasku iz Tužilaštva ponovio da je rat Oslobodilačke vojske Kosova bio pravedan, jer je bio rat za slobodu.

„Upravo iz tog razloga imali smo podršku demokratskog sveta, SAD, Evropske unije i NATO“, rekao je Tači.

Naveo je da su napori da se promeni istorija i da se baci prašina na pravedan rat, takođe napori da se uprlja humanitarna intervencija NATO na Kosovu.

„Niko ne može da menja istoriju i ponosni smo na nju“ poručio je kosovski predsednik.

Na pitanje novinara da li je tokom ispitivanja bio upitan o navodima o trgovini organa ili o Žutoj kući, Tači je odgovorio da nema pravo da govori ni o čemu što se tiče njegovog svedočenja, ali do danas nije bio ispitivan o takvim tvrdnjama, prenosi Slobodna Evropa.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar