Foto: Screenshot SZS Facebook video

Predstavnici Saveza za Srbiju podneli su Ustavnom sudu inicijativu za ocenu ustavnosti vanrednog stanja i najavili protest za 18 časova.

Predstavnik SzS Janko Veselinović rekao je medijima da su zahtev zalepili za vrata Ustavnog suda, jer ova institucija trenutno ne radi.

„Pravna struka dala je gotovo jednoglasnu ocenu da je uvođenje vanrednog stanja protivustavno. Vlast nije našla za shodno da napiše obrazloženje prilikom uvođenje vanrednog stanja. Izveli su vojsku na ulice bez i jedne reči vanrednog stanja“, naveo je Janković.

On je dodao da ne gaje velike iluzije da će ovaj sastav Ustavnog suda doneti odluku, ali veruju da će kad tad neko morati da odgovara.

„Mi zapravo nismo ni znali da sud ne radi. Zamislite da institucija koja je iznad svih institucija, koja bi trebalo da ocenu da li se poštuje Ustav ne radi u vreme vanrednog stanja, zamislite to. Da sudije sede kod kuće, a da na ulicama radi ko šta hoće“, rekao je Veselinović

On je najavio protest opozicije koji je zakazan za danas u 18. časova ispred Skupštine Srbije ocenivši da je država zatvorila građane na četrdeset dana.

„Okupiće se ljudi iz opozicije, njihovi saradnici, poslanici. Ne pozivamo građane, zbog mera koje su donete“, rekao je Veselinović.