Opozicija je u utorak u Skupštini Srbije tražila vanredne beogradske i parlamentarne izbore, predsednik parlamenta Vladimir Orlić je kako kaže s zadovoljstvom dočekao ovaj zahtev, Srpska napredna stranka i njihovi koalicioni partneri dobili su instrukcije da se pripremaju na izlazak na birališta posle Svetog Nikole, međutim, vrlo je moguće da je reč o još jednoj “koski” vlasti. Prema oceni sagovornika novina “Nova”, mala je verovatnoća da ćemo zaista imati izbore u decembru, a za to postoji više razloga.

Predsednik Srbije Aleksadar Vučić u više navrata je rekao da je spreman za vanredne izbore bilo kada, ali da još nije dobio nijedan zahtev opozicije. Zbog toga, ali i zbog činjenice da puna četiri meseca vlast ignoriše zahteve protesta “Srbija protiv nasilja, opozicija od utorka blokira rad parlamenta i traži vanredne beogradske i parlamentarne izbore.

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić izjavio je da s zadovoljstvom prihvata želju opozicije da izađe na izbore i da će o tome obavestiti nadležne institucije.

Dva scenarija u igri

Prema informacijama “Nove” bliskim SNS, trenutno su u igri dva scenarija. Prvi podrazumeva raspisivanje lokalnih, pokrajinskih i parlamentarnih do kraja godine, dok su beogradski neizvesni. Što se tiče drugog scenarija, do kraja godine će biti održani beogradski i parlamentarni, dok će sledeće godine biti lokalni i pokrajinski.

„Mi smo dobili informaciju da će parlamentarni i beogradski izbori biti u decembru i da bi trebalo da krenemo ubrzano da se pripremamo za njih. Čuli smo da će lokalni i pokrajinski biti tek sledeće godine, oni treba tada i redovno da se održe“, kaže izvor iz SNS za Novu.

Svi razlozi protiv izbora u decembru

Politikolog Dejan Bursać, međutim, ne veruje da ćemo izbore imati u decembru.

Foto: N1

“Uprkos najavama i uprkos zahtevima opozicije meni bi zaista bilo iznenađenje da izbori budu održani u tom periodu, o kojem se spekuliše, u decembru…Za to postoji nekoliko razloga. Prvi je to što nama dolaze redovni lokalni izbori u 140 gradova i opština i pokrajinski izbori za Skupštinu Vojvodine, negde u kasno proleće. Zaista nisam siguran da će SNS da izaziva veštačke krize u skupštinama opština i gradova da bi pomerili izbore nekoliko meseci unapred. Znamo svi da vlast svaka u Srbiji, 20 godina unazad, cilja da lokalne izbore održi na isti datum kad i neki viši nivo izbora, najčšće parlamentarne, jer se na taj način poguraju lokalne liste, odnosno nacionalni narativ i popularnost nacionalnog lidera. U ovom slučaju Aleksandra Vučića, mada smo imali i ranije primer Borisa Tadića. Oni preuzmu narativ i njihova popularnost pogura liste na lokalu. To nije ništa neobično, a naziva se nacionalizacija lokalnih izbora”, navodi Bursać za novine “Nova”.

Drugi razlog zašto ne veruje da će izbora biti u decembru, a posebno beogradskih, to što uopšte nije siguran da će SNS raspisivati vanredne izbore na nivou grada.

“Nama dolaze izbori u gradskim opštinama, a ovi na nivou grada treba da budu tek za jedno tri godine i nisam siguran da će SNS da rizikuje, jer je Beograd jedno od retkih bojišta političkih u Srbiji gde bi SNS-u moglo da bude gusto na izborima. SNS-u takav rizik ne treba. Beograd je malo drugačija sredina, ima mnogo opozicionih stranaka, opozicija ima relativno očuvanu infrastrukturu, socioekonomska struktura stanovništva je drugačija, slobodni mediji imaju veći prodor. Samim tim u Beogradu SNS ne bi rizikovao. Još jedan razlog zašto ne vidim da će biti izbora u decembru jeste sama kampanja. Nezgodno je raditi kampanju zimi, retko se ko u poslednje dve decenije kockao s tim u našoj političkoj praksi, pa ne verujem ni da će SNS to raditi. Znamo da oni vole velike kampanje sa mnogo skupova. Pored toga, SNS u proleće završava taj veliki investicioni, budžetski ciklus javnih radova, sa otvaranjem pruge do Subotice, tunela ispod Fruške gore, Moravskog koridora, auto-puta Šabac – Ruma… To je sve nešto što Aleksandar Vučić kapitalizuje u izbornoj kampanji. Nisam sguran da će propustiti priliku da se ti putevi i pruge otvore, a da nije izborna kampanja, a sve to je negde tempirano za proleće”, navodi Bursać.

PROČITAJTE JOŠ....

Kao poslednji razlog navodi to što nije siguran da će Vučić da popusti nekom zahtevu opozicije.

“On ne sme da se povuče. I kad opozicija traži izbore on igra dvostruku igru. S jedne strane kaže “staću im na crtu” da ne ispadne kukavica, a s druge strane ne želi da popusti njihovom pritisku i zahtevu. Zato mislim da će izbore da održi onda kad je on namerio, a iz svih razloga koje sam pobrojao najlogičnije je da oni budu u kasno proleće 2024. godine”, zaključuje Bursać.

Nema vremena za Vučićev pokret

Sličan je stav i izvršnog direktora Cesida Bojana Klačara, koji dodatno upozorava i na činjenicu da dugo najavljivani pokret Aleksandra Vučića još nije formiran.

Bojan Klačar Foto:TANJUG/JADRANKA ILIC/

“Niko od nas sa strane ne može da zna kako će izgledati ta odluka i kako će stranka odlučiti. Ako analiziiramo situaciju,a to možemo, meni se i dalje čini da ti izbori izgledniji za početak sledeće ggodine. Pre svega zbog sppajanja sa lokalnim i pokrajinski izborima, što je svakoj vlasti važno da oni idu zajedno s parlamentarnim. Drugi razlog je to što je decembarr veoma blizu, too je kratak period da se pripremi kampanja, ali i da se završi sve oko formiranja pokreta Alekksandra Vučća, koji je najavio. Prema mom mišljenju, mali su izgledi da Vučić na te izbore izađe, a da pokret ne bude formiran. Na posletku u decembru, u jednoj pretprazničnoj atmosferi, SNS-uu bi bilo jako teško da otiviše ljudee, koji su već umori od čestih kampanja. Da zaključim, Vučić će verovato izaći u susret zatevu opozicije da raspiše izbore, ali ne verujem da će to biti u decembru”, navodi Klačar za novine “Nova”.

Ponoš: Vučić neće dati izbore, jer ne sme da ih da

Predsednik stranke SRCE Zdravko Ponoš, takođe, smatra da ovih izbora neće biti.

Ponoš o prerastanju pokreta SRCE u političku stranku
Foto: FoNet/video

“Vučić je izazvan zahtevom, on kaže – daću vam izbore ako tražite. Evo tražili su svi koji su u parlamentu, a i mi van to podržavamo, ali on to neće dati, jer ne sme da da. Orlić se o tome pita kao vozač autobusa koji vozi glasače SNS na miting“, rekao je Ponoš za N1.

Dodao je i da opozicija treba da traži razdvajanje izbora, ali smatra da ih neće biti.

„Neće biti ono što mi tražimo, biće kako njemu odgovara. Ključni razlog za traženje izbora – opozicija je pod pritiskom ljudi na ulici koji već mesecima traže ispunjenje zahteva protesta, u ovoj skupštini i sa ovom vladom to ne može, može da se kaže – idemo na izbore pa ćemo da ispunimo“, kaže Ponoš.

BONUS VIDEO: Vučić neće dati izbore, jer ne sme 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar