Obraćanje Aleksandra Vučića povodom Ukrajine Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Prema najnovijem izveštaju o stanju demokratije švedskog V instituta “Autokratija menja prirodu?”, Srbija se pored Brazila, Turske, Mađarske, Indije i Poljske nalazi među zemljama sa najvećim nivoom autokratizacije. I ove godine Institut je Srbiju okarakterisao kao izbornu autokratiju. Izveštaj navodi da je kvalitet demokratije opao duplo i više u poslednjih deset godina.

U izveštaju se objašnjava da lideri u zemljama koje se autokratizuju ozbiljno potkopavaju deliberativne procese u zemlji i poštovanje kontraargumenata. Srbija je posebno označena kao država u kojoj se opseg konsultacija sa neistomišljenicima značajno smanjio u poslednjih deset godina.

Pročitajte još...

Izveštaj je Srbiju smestio u onu grupu zemalja u kojoj su najveći pokretači sve veće autokratizacije upravo vladajuće partije, koje su označene kao anti-pluralističke. Paralelno sa sve većom autokratizacijom, švedski institut je primetio i veliku polarizaciju u srpskom društvu.

Izveštaj spominje i veliku mobilizaciju ljudi od strane vladajućeg režima, a Srbija je u toj kategoriji spomenuta sa Salvadorom i Mjanmarom. Institut V dem kategoriju država kojima pripada i Srbija opisao je i kao zemlje u kojima su autokratski nastrojeni lideri posebno skloni optuživanju i cenzuri medija.

U prošlogodišnjem izveštaju V Dem Institut Srbiju je smestio u grupu država sa najvećim demokratskim padom u poslednjih deset godina. Tada je rečeno da je integritet izbornog procesa padao uporedo sa pogoršanjem građanskih sloboda.

Zbirni nalazi ovogodišnjeg izveštaja o kvalitetu demokratije u svetu V dem Instituta pokazali su da je nivo demokratije koji uživao prosečan građanin sveta tokom 2021. opao na nivo iz 1989. Broj liberalnih demokratija je smanjen na 34, a broj potpunih autokratija se povećao sa 25 na 30, u odnosu na prošlu godinu. Izborne autokratije ostale su najčešći tip režima u svetu, a njima živi 70% svetske populacije.

BONUS VIDEO: Nastup kojim je Vučić digao paniku u Srbiji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare