Foto: TANJUG/ RADE PRELIC/ bg

Jedinstvena organizacija sindikata zaposlenih u Republičkom geodetskom zavodu uputila je otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, u kojem upozoravaju da se radi na još jedom Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta, koji se obavlja u potpunoj tajnosti.

Pismo prenosimo u celosti.

Poštovani gospodine Predsedniče, obraćamo Vam se u trenutku koji je po mnogo čemu specifičan, a u nekim oblastima života možda i sudbonosan. Aktuelna situacija u kojoj je veoma teško shvatiti sve teškoće sa kojima se suočava naše društvo je istovremeno pogodno tle za razne oblike mešetarenja i zloupotreba.

Ono na šta želimo da ukažemo jesu informacije koje dolaze do nas sindikata RGZ-a, a tiču se intenziviranja aktivnosti vrha Republičkog geodetskog zavoda na planu

izrade još jednog Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta. Taj posao kao i u nekoliko prethodnih navrata se sprovodi u apsolutnoj tajnosti bez ikakave mogućnosti da o važnim pitanjima svoje mišljenje daju predstavnici struke, zaposleni u zavodu pa i sindikati kao reprezentativni predstavnici zaposlenih.

O tome postoje i jasne odredbe koje su obavezujuće za svakog poslodavca osim za vrh RGZ-a i direktora Borka Draškovića. Gospodine predsedniče, sigurni smo da su do Vas stigle informacije i brojni apeli koje smo mi sindikati RGZ-a poslali na Vašu adresu. Takođe smo sigurni da se na svim nivoima vlasti nalaze podržavaoci i inspiratori politike koja želi da od Republičkog geodetskog zavoda napravi privredno društvo koje će biti idealna prilika da se nastavi sa čerupanjem budžeta RS, a i za nastup na međunarodnom tržištu koje je u oblasti geoprostornih podataka tek na početku.

Zašto su svi naši navodi o zloupotrebama i promašajima navodnih reformi ostali ispod radara najodgovornijih subjekata u našoj državi za nas je pitanje bez odgovora. Možda su Vama poznati razlozi zbog kojih je Vlada RS zataškala i prikrivala propuste rukovodstva RGZ-a i davala finasijsku podršku pogrešnim projektima koji nisu ostvarili očekivane rezultate. Zašto se u kontinuitetu uveličavaju neki pozitivni efekti koji su normalan rezultat uspostavljanja digitalizacije koja je u RGZ-u počela još 2008 godine. Osnovni pokazatelj stanja u svakoj državnoj instituciji je stepen poverenja koje imaju građani i korisnici njenih usluga.

Istovremeno, na kom je stepenu Vaše lično poverenje u rezultate vrha RGZ-a i stanju u katastru. Ako nas pitate, stanje je i dalje zabrinjavajuće a u odnosu na položaj
zaposlenih i upravljanje ljudskim resursima veoma uznemiravajuće.

Svi potezi rukovodstva u kontinuitetu idu ka stvaranju uslova da se sprovede transformacija RGZ-a na način koji je promovisan još 2018-te godine što je uzgred i bio jedan od razloga za pokretanje štrajka u 2019. godini. Кakav je interes Republike Srbije i vas kao njenog najistaknutijeg političara da vitalni resurs u oblasti evidencije o nepokretnostima bude privatizovan na određeni način i urušen?

Mi u sindikatima nemamo racionalan odgovor a nismo ga ni čuli za sve ove godine od kako to pitanje kontinuirano postavljamo zvaničnicima i odgovornim institucijama. Da li će neko reagovati kada RGZ stigne sudbina EPS-a i kada svi zajedno konstatujemo da je neke stvari veoma teško popraviti. Molimo Vas ne dozvolite da se to dogodi. Imate vremena da pokrenete ozbiljne i stručne razgovore o daljem razvoju RGZ-a kao i da pokrenete postupak utvrđivanja konkretne odgovornosti za mnoge promašaje koji su učinjeni i štetu koja je nastala u proteklih desetak godina.

Za sve u vezi RGZ-a naša tri sindikata Vam stoje na raspolaganju.

Naravno, ukoliko to ne učinite i faktički se opredelite za podršku potpunoj razgradnji RGZ-a, molimo Vas da nas bar o tome obavestite (poželjno i javnost i građane) i time uštedite Vaše i naše dragoceno vreme za ovakva brojna obraćanja Vama.

BONUS VIDEO: Hoće li biti hapšenja u EPSu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare