Foto: Armend NIMANI / AFP / Profimedia

Muškarac srpske nacionalnosti uhapšen je ovog popdneva na prelazu Jarinje, saopštio je čelnik kosovskog MUP-a, Dželjalj Svećlja. Na teret mu se stavlja napad na novinare na Severu.

I ovaj put, Svećlja je objavio puno ime i prezime uhapšenog.

„Kosovska policija danas je na Jarinju uhapsila zločinca D.S. (u originalnom tekstu objavljeno puno ime i prezime), još jednog napadača na novinare na severu. Čestitam relevantnim jedinicama Kosovske policije na njihovoj efikasnosti i kontinuiranom radu u cilju uspostavljanja reda i zakona u svakom kutku Republike Kosovo“, naveo je kosovski ministar unutrašnjih poslova.

Poručuje u ovom saopštenju i da bi „svi trebalo da znaju da u demokratskoj zemlji krivična dela ne prolaze bez posledica“, ali i oni:

„Za koje svih ovih godina nije bilo pravnih posledica. Republika ne odustaje pred fašističkim milicijskim zločincima“.

Za razliku od prošlog puta, Svećlja sada nije naveo o kojoj se medijskoj ekipi radi, piše portal Kossev.

Ovo je drugo hapšenje u dva dana u vezi sa napadom na novinare.

Juče je na putu između Leposavića i Sočanice, uhapšen mladić N.V. iz Leposavića pod sumnjom da je 29. maja nasrnuo na imovinu Kallxo-a.

Svećlja je tada objavio dve fotografije – maskiranog mladića i otkrivenog, uz puno ime i prezime sa tvrdnjom i da se radi o napadaču i o jednom licu.

Međutim, i prijatelji, i advokat ovog mladića sinoć i noćas su potvrdili da je napravljena dvostruka greška – mladić nije maskiran, i spomenutog dana se zapravo nalazio nekoliko reda iza maskirane osobe na protestu, otkrivenog lica.

Takođe, tvrde da on nije napao novinare.

Oko 30-ak napada na novinare i medijske ekipe zabeleženo je za poslednje dve nedelje na Severu. Ovi incidenti naišli su na snažnu osudu svih domaćih, regionalnih i svetskih medijskih udruženja, uključujući i osude međunarodnih zvaničnika.

***

BONUS VIDEO: Jakšić o novim tenzijama na Kovosu: „Vrši se aparthejd nad kosovskim Srbima“