Aleksandar Vučić, gost, emisija Intervju
Aleksandar Vučić Foto: Printscreen/RTS

Aktuelni predsednik Srbije Aleksandar Vučić, mimo Ustava već drugi mandat istovremeno je i lider vladajuće Srpske napredne stranke. Od kada je preuzeo predsedničku državničku funkciju Vučić uprnajavljuje svoj odlazak sa čela stranke. To je do sada obećao čak 10 puta. Poslednji, u sinoćnom gostovanju na RTS.

„U maju ili junu neko drugi će biti predsednik Srpske napredne stranke“, rekao je Vučić tokom gostovanja na RTS a zatim dodao da u februaru očekuje odluka hoće li se ponovo kandidovati za predsednika Srbije ili će biti prvi na listi za republičke izbore.

Dodao je da će zamrznuti članstvo u stranci ukoliko bude ponovo izabran za predsednika Srbije kao i da će biti nosilac lista poslednji put. Dodao je aktuelni predsednik i da on ima četiri ili pet kandidata koji bi mogli da ga zamene na čelu stranke.

Foto: TANJUG/ PREDSEDNISTVO SRBIJE

Sve ovo javnost Srbije čula je više puta. Pre jučerašnjeg obećanja na RTS, to je uradio poslednji put i početkom novembra 2021.

Prvi odlazak iz SNS najavio 2017.

A prvi put je odlazak sa čela SNS najavio julu 2017. godine, nakon pobede na predsedničkim izborima. On je tada u emisiji Ćirlica na TV Hepi rekao da će u januaru 2019. predložiti kandidata koji će ga naslediti na mestu predsednika SNS.

“U 2018. je deset godina SNS-a, ja mislim da se kongres partije zakazuje za januar 2019, početak 2019, kada planiram da izaberem naslednika… da predložim naslednika, a verujem da će ga izabrati većina u partiji koju vodim“, rekao je Vučić, a preneo je Istinomer.

U feruaru 2018. Vučić je rekao da je maksimalno još godinu dana predsednik SNS“.

Poslednji put o ovome je govorio u maju 2021. kada je rekao da želi da ostane još malo.

“Želim da bar do skupštine stranke u oktobru doprinesem borbi protiv kriminalaca i tajkuna. To je jedan od snažnih motiva koji me drži na tom mestu, da pružim otpor onima koji su uništili i opljačkali Srbiju i kojima sam opsesija“, rekao je Vučić.

Šta kaže Ustav a šta Vučić

Predsednik Republike ne može obavljati drugu javnu funkciju ili profesionalnu delatnost, stoji u članu 115 Ustava Srbije.

Pred tih 87 slova Aleksandar Vučić uporno zatvara oči. Za protekle četiri godine, koliko je na funkciji predsednika države, Vučić je često najavljivao odlazak sa čela Srpske napredne stranke, jer je nespojivo sa njegovim ustavnim ovlašćenjima da istovremeno bude predsednik svih građana i 750.000 stranačkih vojnika.

Bonus video: Umesto odgovora Vučić se svađa sa novinarima

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar