Protest antivaksera
Protest antivaksera ispred Skupštine Srbije Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Kada čujete predsednika Srbije Aleksandra Vučića kako kaže da SNS radi istraživanja javnog mnjenja na dnevnom nivou i da će sad početi da radi i dva puta dnevno, jasno je da lider naprednjaka očito svaki potez povlači na osnovu toga. Nema ideologije već se prati isključivo puls birača. Na taj način se određuje i prema grupaciji antivaksera - potencijalnim glasačima.

Pišu: Ivan Milićević i Jovana Aleksić

Da svakodnevni protesti antivaksera zbog uvođenja kovid-propusnica nisu samo spontana okupljanja revoltirane grupe građana koji se bore za svoja prava, već, naprotiv, precizno organizovani i kontrolisani skupovi, utisak je koji je u javnosti stvoren, nakon dva identična incidenta koja su se tokom mitinga dogodila istovremeno u Nišu i Beogradu.

Naime, u ponedeljak uveče, grupa demonstranata se u Beogradu, umesto na ustaljenoj lokaciji, to jest najprometnijoj raskrsnici u gradu u blizini Narodne skupštine, okupila pred zgradom prekoputa Kalemegdana, u kojoj stanuje epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon.

Okupljeni su, uz pogrdne reči i salve uvreda, uzvikivali njegovo ime, upoređujući ga čak i sa ozloglašenim nacističkim dr Josefom Mengeleom, koji je u Aušvicu vršio eksperimente nad jevrejskim zatočenicima.

Beograd 20.10.2021. Protest, kovid propusnice, Skupština Srbije
Foto: Nova.rs

Gotovo istovremeno, demonstranti u Nišu su isto priredili pred zgradom u kojoj stanuje dr Branislav Tiodorović, takođe član Kriznog štaba.

Da se radi o incidentima unapred pripremljenim u istoj kuhinji, gotovo da nema sumnje, a uznemirujuće skandiranje demonstranata uzbunilo je obojicu lekara, ali i njihove porodice i komšije.

Predrag Kon Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Tu se skandiralo da sam ustaša i zlikovac, što jednostavno nije istina. Ja sam epidemiolog, zlikovac je virus, a oni su se svrstali uz zlikovca. To treba da im bude jasno. Obraćam se svim građanima Srbije: Ne svrstavajte se uz zlikovce! Skandirali su da sam Mengele, a on se smatra najgorim zlom što postoji, to im zbog porekla nikada oprostiti neću. Na kraju su skandirali „uhapsite Kona“. Zašto da me bilo ko uhapsi? Ne! Nema apsolutno razloga da me bilo ko uhapsi“,  prokomentarisao je Kon.

Da li ima razloga da neko uhapsi dr Kona, u nekom budućem vremenu, verovatno neće odlučivati on, već neki nezavisni istražni organi.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Činjenice , pak, da antivakseri nisu izabrali da odu pod prozor dr Darije Kisić Tepavčević, aktuelne ministarke, ili pak premijerke Ane Brnabić, ostavljaju prostor za spekulacije da su na meti lekari koji u poslednje vreme otvorenije pričaju o broju mrtvih od korone.

Takođe, to što su oba incidenta protekla bez reakcije policije, znatnom delu javnosti je dovoljan znak da su ovi incidenti unapred smišljeni i „potpomognuti“ iz vrha države.

Sociolog Ratko Božović smatra da je antivakserima dopušteno da čine ovakve stvari jer vlast ne želi konflikt sa njima.

Ratko Božović Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Teško da bi antivakseri i znali gde doktor Kon živi, da nema neke asistencije. Njima je to dopušteno, kao što je dopušteno desničarima da rade sve te stvari koje rade i to je ono što je veliki problem. Drugim rečima, oni su atakovali na slobodu jednog čoveka, a to je protivzakonito i ničija sloboda se ne sme dovesti u pitanje. Mislim da to čine, jer im je dopušteno, a oni se moraju sačuvati, da ne budu protivnici vlasti i da bi se konačno sačuvali za izbore, jer to su budući glasači. Uz to, tu je i policija koja dopušta da se to radi ispred zgrade jednog doktora“, ocenjuje Božović opisujući antivakserske grupacije kao „ljude sa otvorenim mogućnostima“.

Beogradski advokat Nemanja Glišović ističe da nema sumnje da su antivakseri počinili kažnjiva dela.

„Suštinski, ovde imamo elemenata za prekršaj i za krivično delo. Što se prekršaja tiče, tu je Zakon o javnom redu i miru, koji u članu 7 kaže ko vređanjem drugog ili vršnjem nasilja nad drugim narušava javni red i mir kazniće se novčanom kaznom od 20.000 do 100.000 dinara.Takođe, može biti i elemenata krivičnog dela uvrede za koje je zaprećena novčana kazna koja je znatno veća ukoliko je delo počinjeno na javnom mestu ili televiziji“, objašnjava advokat Nemanja Glišović.

Lončar: Dođite pod moj prozor

Minstar zdravlja ocenio je da je sramotan potez antivaksera koji su otišli pod prozor dvojice lekara Kriznog štaba.
– Iza svake odluke Kriznog štaba stojim ja. Dođite pod moj prozor – rekao je Lončar.

Bonus video: Antivakseri počeli da idu po kućama

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare