Vlast je definitivno prelomila da beogradski i lokalni izbori budu spojeni i da se održe 2. juna. Predsednica Skupštine Ana Brnabić izjavila je da ovo ustupak opoziciji, a da će odluka i formalno biti izglasana u subotu na sednici parlamenta. Ovu najavu šefice parlamenta opozicija je dočekala sa različitim stavovima, pa tako iz koalicije "Srbija protiv nasilja" najavljuju da će danas imati sastanak na kom će odlučiti o narednim koracima, dok iz grupacije NADA već stižu poruke da je "za sve prekasno".

Iako smo juče od predsednice Narodne skupštine Ane Brnabić čuli da je nezakonita i nelegitimna odluka da se spoje beogradski i lokalni izbori 2. juna, danas (u četvrtak prim. aut) na konferenciji za medije videli smo kopernikanski obrt.

Svi izbori će biti 2. juna, a Brnabić je to opravdala činjenicom da se konsultovala sa predsednikom države koji je „zatražio preko potrebno jedinstvo“. Zbog toga je, prema njenim rečima, vlast napravila još jedan „ustupak“ kako bi svi bili zadovoljni.

Ana Brnabić Foto:M.K./ATAImages

Ipak, nisu svi u opoziciji zadovoljni, naprotiv. Još uvek se očekuje zajednički stav i odluka oko izlaska na izbore, a mnogo toga će biti poznato nakon sastanka koalicije „Srbija protiv nasilja“.

Do sada smo od dve glavne opozicione grupacije čuli različite stavove: od toga da se ide na izbore gde će boriti protiv vlasti, pa do toga da je prekasno za njih.

Miloš Jovanović kaže da je prekasno za izbore

Predsednik Nove Demokratske stranke Srbije (Novi DSS) Miloš Jovanović rekao je za Nova.rs, nakon odluke vlasti da se lokalni i beogradski izbori održe 2. juna da je njegov lični stav da ne bi trebalo učestvovati na njima i da bi trebalo pustiti Aleksandra Vučića “da se igra sam”.

Miloš Jovanović gost u emisij Utisak nedelje na televiziji Nova Foto:Ivan Dinić/Nova

„Takvu odluku najaviti 18. aprila, formalizovati za dan ili dva zaista pokazuje koliko taj čovek razmišlja isključivo da ostane samo na vlasti. To je istovremeno pokazatelj i snage opozicije i nadam se da će celokupna parlamentarna opozicija biti svesna te snage koja može da dovede do jedinog cilja koji treba da ostane, a to je da se izborimo za elementarne uslove za fer i poštene izbore.

PROČITAJTE JOŠ:

POKS: Vlast pojela vreme

Predsednik Pokreta obnove Kraljevine Srbije (POKS), druge članice koalicija NADA, Vojislav Mihailović izjavio je da je najava Ane Brnabić o objedinjavanju izbora logična, jer je, kako je ukazao, vlast pojela vreme potrebno za najvažniji zahtev opozicije – za brisanje iz biračkog spiska glasača-migranata koji imaju lažna prebivališta.

Vojislav Mihailović Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

„Opozicija učešće na izborima treba da prihvati tek kada ovaj posao bude završen i da se sa ovim datumom ne hvata na udicu Vučića i njegovih mentora sa zapada“, rekao je Mihailović za agenciju Beta.

Naveo je da se „do 2. juna tehnički i pravno ne mogu ispuniti legitimni zahtevi opozicije za minimum uslova za slobodne, fer i demokratske izbore“.
„Treba se Brnabićki zahvaliti na predlogu i istrajati u svojim“, rekao je predsednik POKS i poslanik Mihailović.

Ponoš: Ne mislim da je ovo dobra ponuda

Lider stranke Srbija centar (SRCE) Zdravko Ponoš rekao je da će koalicija SPN danas doneti konačnu odluku oko izbora, ali da ovo nije dobra ponuda.

Zdravko Ponoš izjave za medije posle konsultacija Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„Ja mogu da kažem kakvo je moje mišljenje, a dogovor ćemo doneti na koaliciji. Mislim da je to prioritet da se očuva jedinstvo koalicije, jer smo postigli nešto što nije bilo na našoj sceni od 2000. godine, ne samo SPN koja ima taj stav da ne možemo na izbore bez uslova i da smo čvrsto nastupali u ovim pregovorima, iako smo imali različita mišljanja, imali smo na toj poziciji i koaliciju NADA i ProGlas. S jedinstvom ne možemo da se igramo bez obzira kakvi su pojedinačni stavovi, treba snagom argumenata da dođemo do jedinstvenog stava u novom momentu. Ne mislim da je ovo dobra ponuda, i pojednastavljeno kasno je za sreću, rano je za tugu. Ali ne znači da ne treba razgovarati“, rekao je Ponoš.

Ćuta Jovanović kaže da mora brzo da se reaguje

Poslanik i jedan od lidera pokreta Ekološki ustanak Aleksandar Jovanović Ćuta izjavio je da će koalicija „Srbija protiv nasilja“ večeras održati sastanak, na kome će biti donet zvaničan stav o najavi predsednice Skupštine Srbije Ana Brnabić da sve preostale lokalne izbore spoji sa novim beogradskim zakazanim za 2. juna.

Aleksandar Jovanović Ćuta Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Jovanović je za agenciju Beta rekao da ta odluka ne može biti pozitivna, jer nema mnogo vremena do tih izbora, zbog čega je opozicija „dovedena u situaciju da mora brzo da reaguje“.

„Ana Brnabić i Aleksandar Vučić su uradili ono što sam mislio da će uraditi – da nam pojedu vreme i onda da nas zavaravaju nekom pričom da će lokalni izbori biti u septembru i tako dalje, pa su onda uradili ovo što su danas uradili – spakovali sve izbore 2. juna. To opoziciju dovodi u situaciju da mora brzo da reaguje. Biće sve poznato posle sastanka danas popodne“, rekao je on.

Radomir Lazović: Bojkot je loše rešenje

Kopredsednik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović kaže da je odluka vlasti da svi lokalni izbori budu održani 2. juna značajan uspeh opozicije, jer su naterali SNS da ustukne.

Radomir Lazović Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

„Koalicija danas ima sastanak na kojem ćemo doneti konačnu odluku. Ja smatram da je ovo način da se krene dalje i da se izađe iz krize. Obećali smo da ćemo učiniti sve da se izbegne bojkot, jer smatramo da je to loše rešenje. Zato smo ostajali u svim pregovorima, radili na međunarodnoj podršci, sa građanima… Bez obzira što situacija nije idealna, ovo je korak u dobrom pravcu. Naterali smo SNS da ustukne“, kaže Lazović.

Parandilović će predložiti da se izađe na izbore

Poslanik koalicije Srbija protiv nasilja i predsednik stranke Novo lice Srbije Miloš Parandilović izjavio je danas da će kolegama iz opozicije predložiti da se izađe na izborima koji će biti održani 2. juna.

Miloš Parandilović Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

„Bojkot izbora je besmislen. Smatram da opozicija mora da se bori. Niko za Srbijom neće zaplakati ako nama do nje nije stalo. Na sednici predsedništva Srbije protiv nasilja predložiću da učestvujemo na izborima 2. juna“, rekao je on.

Grbović: Ovo je prvi konkretan ustupak vlasti

Pavle Grbović, poslanik i lider Pokreta slobodnih građana kaže za Danas da je potpuno svejedno na koji način i pod čijim uticajem je Ana Brnabić donela odluku.

Pavle Grbović Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

„Važno je da je ovo prvi konkretan ustupak od strane vlasti. Očekujemo i da komisija za reviziju biračkog spiska bez odlaganja počne sa radom. Pa da u junu oslobodimo Beograd, ali i mnoge druge opštine u Srbiji“, ističe Grbović.

Podsećamo, da bi se spojili beogradski i lokalni izbori za 2. jun potrebno je da se izmeni zakon, nakon čega bi stekli uslovi da se raspišu izbori.

Brnabić je najavila da će to učiniti u nedelju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare