Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Nova - stara premijerka Ana Brnabić, saopštila je danas nove mere koje će stupiti na snagu u utorak, a koje predviđaju da će svi kafići, restorani, klubovi, ali i prodavnice i supermarketi raditi samo do 21 sat. Usput je i jednu od svojih prethodnih ideja nazvala glupom.

Naime, na pitanje da li će biti drugačijih mera po zonama, izjavila je da je takav prethodni pokušaj – u julu i avgustu – bio neuspešan i da je ona odgovorna za to.

“Potpuno otvoreno ću vam reći – to je bila moja ideja, prilično glupa zato što ja tada nisam razumela da vi u Srbiji kada zatvorite jedan grad svi odu u drugi. I kad zatvorite kafiće i klubove u jednom gradu u kom je bila loša situacija, kao što je to bilo Kraljevo, svi odu u drugi grad i tako se zaraza širi”, rekla je Brnabić.

PROČITAJTE JOŠ

Predsednica Vlade je dodala i da je osetila na svojoj koži, da je preslikavanje mera sa jedne zemlje na drugu – glupo i neproduktivno.

Iako su njene ranije izjave i ideje u medijima više puta postajale pravi vanvremenski hitovi, Brnabić se nikada do sada nije osmelila da to otvoreno i prizna. Početkom ove godine, doduše, nakon brojnih kritika upućenih Vladi i hapšenju Ane Lalić, novinarke portala Nova.rs, Brnabić je povukla prethodno donete restrikcije na medijsko izveštavanje o koronavirusu.

„Mi ćemo danas na sednici Vlade povući ovu odluku na izričitu, direktnu molbu predsednika Aleksandra Vučića i razumem zašto me predsednik zamolio“, navela je Brnabić početkom aprila. Rekla je tada da će povući ovu uredbu zato što je Srbija uradila sve da građani budu tačno i pravovremeno informisani, da država, kako kaže, nijednu jedinu informaciju ne sakrije od javnosti, već upravo suprotno – da ih građani dobiju kako od politički odgovornih ljudi tako i stručnih.

Međutim, podaci koje je kasnije objavio BIRN, demantovali su ove tvrdnje, te se ispostavilo da je Ana Brnabić predvodila Vladu koja je krila broj zaraženih i preminulih od koronavirusa.

„Glupim“ zloupotrebama i aferama tu nije kraj.

Pre nekoliko dana, specijalni izvestioci Ujedinjenih nacija zaključili su da je Vlada Srbije zloupotrebila mehanizam za borbu protiv pranja novca i finansiranja teorizma, kako bi zaplašila predstavnike civilnog društva i branitelje ljudskih prava, ograničila njihov rad i ugušila kritiku vlasti, saopštile su Građanske inicijative.

Povodom odluke Uprave za sprečavanje pranja novca da joj banke dostave podatke o svim novčanim transakcijama 57 organizacija, medija i pojedinaca, stručnjaci UN oglasili su se saopštenjem, u kom navode da mere koje države donose u cilju suzbijanja finansiranja terorizma moraju u svemu da budu u skladu sa međunarodnim pravom. Po mišljenju stručnjaka UN, ovako široka i samovoljna upotreba Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, kojom se targetiraju organizacije civilnog društva, mediji i pojedinci, nije u skladu sa obavezama Srbije da poštuje međunarodno pravo, budući da se time ugrožava pravo na slobodu izražavanja i udruživanja civilnog društva.

Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/bs

Ukoliko bi, kao danas, u sličnom maniru, na trenutak zastala i po glavi „prevrtela“ ono što je ranije govorila, evo još dva predloga za zakasnele recenzije. 

Kako li bi premijerka u mesecima koji dolaze ocenila svoj nevešt pokušaj da opravda užasavajuće brojke COVID preminulih pacijenata – i misli li danas da je i ova ideja bila glupa?

„Daću vam samo jedan banalan primer. Imam recimo simptome, odem u COVID ambulantu, testiram se, imam nalaz – pozitivan. Krenem na Infektivnu kliniku i udari me autobus. Poginem! I takvih ima iks ipsilon slučajeva“, rekla je Brnabić u junu na TV Pink.

Poznata po svojim briljantnim nastupima u javnosti, svojevremeno je citirala Staljina i pripisala njegove reči „mafiji“. Glupo ili ne, premijerka je na nacionalnoj frekvenciji zaista „citirala mafiju.“

„Vi ne znate gde idete, ne znate kakva je epidemiološka situacija. Ne znate ni šta vas čeka, ni gde je žarište. Što bi rekla mafija: „Nema čoveka, nema problema“. Dakle, nema testa, nema pozitivnih, je l’ tako? Tako da, to je to“, rekla je Brnabić u gostovanju u emisiji „Ćirilica na TV Hepi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare