Foto: Printscreen/YouTube/RTS Sajt - Zvanični kanal/THE KNEZ/Teleks/bomayee

Kraj je jedne epohe: od 2008. godine u raznim sazivima Vlade Srbije jedna od retkih konstanti bio je lider socijalista Ivica Dačić. Premijer, potpredsendik Vlade, ministar policije i inostranih poslova, Dačić je u Nemanjinu 11 donosio i političko iskustvo i muzički talenat. Utihnuće zvanične proslave, a biće i manje smeha zbog njegovih često neodmerenih izjava.

Jer lider socijalista nije bio nimalo stidljiv kada su u pitanju vokalne sposobnosti, a nije se libio da zapeva ni najvažnijim državnicima.

Tako je predsednika Turske, Redžepa Tajipa Erdogana, razgalio pesmom tokom njegove prve posete Beogradu 2017. godine. Tom prilikom novcem ga je zakitio ambasador ove zemlje u Srbiji. Nije to bilo ponižavanje ministra diplomatije, nego običaj.

Nešto ranije te godine, potpredsednik Vlade zapevao je italijnsku ariju „O sole mio“ i to na inauguraciji predsednika Aleksandra Vučića. Arija je posvećena suncu, kao izvoru života na planeti zemlji.Na snimku se vidi i kako ga snima bivši ministar spoljnih poslova Italije i savetnik predsednika Srbije Franko Fratini.

Pevao je lider SPS i grčkom ambasadoru. Tom prilikom je lomio i tanjire, što je grčki običaj.

Najveći velikodostojnik kom je Dačić pevao bio je Vladimir Putin. To je bilo i prirodno s obzirom na to da je SPS sklon majci Rusiji.

Ipak, predsednik SPS najpoznatiji je po pevanju Miljacke, pesme Halida Bešlića. Tu je psemu pevao često, u brojnim prigodama, i ona do danas ostaje njegov zaštitni znak.

Bilo je još numera koje vredi zapamtiti, ali i izjava koje će ostati upamćene. Najviše se pamti ona vezana za Kalemegdan i legendarno „Kale, znači brdo…To su bili Turci“, koje je uputio stranoj delegaciji. Nedavno je, recimo, u jutarnjem programu TV Prva rekao ovo: „Imali smo mi pre Kovida-19  i G 17, pa smo preživeli“. Zabavno. Salve smeha izazvala je i njegova izjava u Sloveniji, na panelu posvećenom Zapadnom Balkanu i perspektivama za članstvo u Evropske unije: „Ima nekih promena od prošle godine, stolice više nisu drvene…. Za doručak su bile samo tri zemičke, a od toga, jedna prazna….. Pa, kakva je to EU, čime ćete nas privući?“

Što se tiče izjava koje će ostati u političkoj istoriji, svakako je najpoznatija ona koju je rekao u noći političkog prevata – maja 2012. godine: „Možda se u Srbiji ne zna ko će biti predsednik, ali se dobro zna ko će biti premijer“, rekao je Dačić pripremajući put za pregovore o prvoj naprednjačkoj Vladi. I bio je premijer.

Za kraj, evo jedne izjave i iz „žute štampe“. Ministar spoljnih poslova je, za sukob penzionisanog generala policije Simića i njegove (pretpostavlja se) devojke LJupke, rekao ovo: „Verovatno je sve ovo posledica prevelike ljubavi, pomiriće se oni!“

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar