Filip Švarm Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Urednik nedeljnika Vreme Filip Švarm kaže da ne očekuje teška vremena - "ona su nastupila, Srbija se zajedno sa celim svetom našla u situaciji koja je pre 24. februara (kada je počela ruska invazija na Ukrajinu) bila nezamisliva". Dodaje da se "iza brega valja jedna velika ekonomska kriza, plašim se da će rat u Ukrajini trajati možda čak i godinama". Ističe da Srbija ne donosi nikakvu stratešku odluku kada se radi o ratu u Ukrajini ili sankcijama Rusiji, "sve se gleda prema rejtingu (predsednika Aleksandra) Vučića".

On u N1 Studio Live ocenjuje da je „tu vrstu rusofilije ili bolje rečeno putinofilije stvorila vladajuća stranka i Vučić“.

Kaže da je jedan od razloga što se odugovlači sa sankcijama Rusiji i to što, „iako se SNS u prethodnoj kampanji nije mnogo pozivao na Rusiju, ali da je minuli rad, pisanje tabloida, dovelo da se veći deo njenih birača okrene ka Rusiji“.

Dodaje da je razlog i to što je Srbija potpuno zavisna od Rusije kada je u pitanju energetika, odnosno gas i nafta. Navodi da su i Slovačka, Mađarska, Bugarska veoma zavisne od ruskih energenata, ali one su u EU i mnogo lakše će pronaći alternativne kanale snabdevanja.

I, naposletku, ističe da „nakon sve politike koju je vodio, Vučić nije neko ko donosi loše vesti, on donosi samo dobre vesti, da je nešto pojeftinilo, da cene benzina idu u rikverc“.

„Njemu treba nekakav alibi da bi mogao da napravi zaokret. Srbija je u ključnoj dilemi – da li će biti crna rupa na Balkanu ili će krenuti ka EU“.

Dodaje da će se „u ovom trenutku kupovati vreme, i pokušavaće se da se dignu ruke od Putina i Rusije, ali da to tako ne izgleda, mislim da je to trenutno Vučićeva politika“.

„Tu je stvar ne samo pritiska iz Brisela ili Berlina, već je stvar i građana Srbije – oni treba da pokažu u kakvoj zemlji žele da žive“, poručuje Švarm.

Opširnije čitajte na N1.

Bonus video: Jelka Jovanović: U obraćanju naciji Vučić je pričao mimo svojih ovlašćenja

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare