Foto:Nemanja Jovanović

Sednica Republičke izborne komisije (RIK) 5.jula, na kojoj je usvojen izveštaj o ukupnim rezultatima izbora, održana je u tajnosti, bez medija i učešća svih članova RIK, saopštili su danas članovi RIK u proširenom sastavu ispred izbornih lista Suverenisti i Pokret slobodnih građana.

U saopštenju se ističe da je ta, 172. Sednica RIK održana na nezakonit način, putem mejla, a u vreme dok žalbeni rokovi I dalje traju i da je za taj izveštaj glasalo 25 članova RIK.

Potpisnici saopštenja se protive glasanju o Izveštaju o ukupnim rezultatima izbora za narodne poslanike elektronskim putem, jer je na taj način, kako je istaknuto, onemogućena rasprava po tačkama dnevnog reda, te uvid u celokupan izborni materijal, što je nužno za donošenje zakonite odluke.

U saopštenju se naglašava da je članovima RIK omogućeno da glasaju preko mejla koji ne sadrži sertifikovan elektronski potpis, čime je u sumnju dovedena verodostojnost datih izjava.

Tvrdi se da je RIK utvrdio ukupne rezultate izbora, iako rokovi za podnošenje pravnih lekova na rešenja kojima su odbijeni prigovori podneti zbog nepravilnosti na biračkim mestima, na izborima 21.juna, kao i na ponovljenom glasanju 1.jula, još nisu istekli, pa nije moguće utvrđivati konačne rezultate izbora i dodelu mandata u Narodnoj Skupštini RS.

Na 163. sednici održanoj 29.juna na kojoj je usvojen predlog dopune Poslovnika o radu Republičke izborne komisije, članovi RIK su obavešteni da će se RIK sastati radi utvrdjivanja ukupnih rezultata glasanja i da će biti omogućena rasprava.

Onemogućavanjem članovima RIK da raspravljaju, RIK je od kolektivnog organa pretvoren u skup pojedinaca koji odluke donose mimo svih zakona i zakonskih okvira, navode potpisnici saopštenja.

Oni ističu da je usvajanje Izveštaja o ukupnim rezultatima izbora putem elektronske sednice flagrantno kršenje Zakona o izboru narodnih poslanika i Ustava RS, pa navedeni Izveštaj smatraju pravno nevažećim, navodi se u saopštenju.

Takođe se naglašava da su ovi izbori propuštanjem roka iz Zakona o izboru narodnih poslanika izašli iz zakonskog okvira i izborni proces više nije legalan, a takodje su sprovedeni uz mnogobrojne izborne nepravilnosti počev od duplih spiskova, sigurnih glasova, manjkavih zapisnika, što je u jednom delu utvrdio i sam Upravni sud, a i samo utvrdivanje konačnih rezultata je sprovedeno na protivzakonit način.

Saopštenje su potpisali članovi RIK, odnosno zamenici članova RIK u proširenom sastavu ispred izbornih lista Suverenisti-Saša Radulović, Srđana Vidović i Nikolina Lipovšek, Narodni blok- Velimir Ilić- general Momir Stojanović, Stevan Babića i Sandra Gašić , Sergej Trifunović-Pokret slobodnih građana – Vuk Đorđević i Milan Milošević.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar