Foto: EPA-EFE/EDUARDO MUNOZ / POOL

U Njujorku sutra počinje 78. zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, na kojem će se okupiti više od 140 svetskih lidera i predstavnika država, među kojima i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a očekuje se da među glavnim temama budu klimatske promene i rat u Ukrajini.

Očekuje se da će se tokom debate “Ponovna izgradnja poverenja i pokretanje globalne solidarnosti: Ubrzavanje delovanja na Agendi 2030 i njenim ciljevima održivog razvoja ka miru, prosperitetu, napretku za sve“, razmatrati pitanja ljudskih i međunarodnih prava i saradnje u ekonomskim, društvenim, kulturnim, obrazovnim i zdravstvenim oblastima.

Uobičajeno je da predsednik Generalne skupštine Antonio Gutereš održi prvi govor u generalnoj debati.

Tradicionalno, prva država koja se obraća je Brazil, a zatim SAD, koje su domaćin skupa.

Nakon toga redosled govornika utvrđuje se složenim algoritmom zasnovanom na nivou zastupljenosti, geografskoj ravnoteži, prijavom za obraćanje i drugim kriterijumuma, piše Glas Amerike (VOA).

Na marginama Generalne skupštine biće održani brojni bilateralni i multilateralni razgovori, a jedan od planiranih susreta je i razgovor lidera država Zapadnog Balkana sa šefom evropske diplomatije Žosepom Boreljom.

Najavljeno je da će zasedanju prisustvovati ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, kao i izraelski premijer Benjamin Netanijahu.

Očekuje se da će se obojica obratiti Generalnoj skupštini i razgovarati sa američkim predsednikom Bajdenom na marginama događaja.

Prema informacijama koje se mogu čuti u Njujorku, Zelenski bi u sredu trebalo da govori i na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Ukrajini, što znači da će tehnički biti za istim stolom sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovom, navodi VOA.

Prema trenutnim informacijama, američki predsednik će biti lider najvišeg ranga koji predstavlja jednu od država članica Saveta bezbednosti sa pravom veta u tom telu, nakon što je saopšteno da će Riši Sunak biti prvi britanski premijer koji će u periodu dužem od decenije preskočiti zasedanje Generalne skupštine, dok je francuski predsednik Emanuel Makron rekao da nije u mogućnosti da prisustvuje zbog gustog rasporeda.

Kineski lider Si Đinping nikada ne dolazi na Generalnu skupštinu UN, a još nije poznato da li će Kinu predstavljati potpredsednik Han Dženg umesto šefa diplomatije Vang Jia.

BONUS VIDEO: Aleksić: Ako Vučić ne raspiše izbore za decembar, pozvaćemo građane da u oktobru da izađu na ulicu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar