Dragan Šutanovac Foto: Goran Srdanov

Teroristički napad u Beču, koji se dogodio u ponedeljak veče, izazvao je lavinu ksenofobije na srpskim društvenim mrežama, a na meti napada našao se i srpski političar i bivši lider DS Dragan Šutanovac.

„Očigledno je da u delu našeg društva postoji psihologija stada i da je ono sklono generalizovanju. Interesantno je to da smo i sami žrtve generalizacije i glasno se bunimo protiv toga, ali smo voljni da istu prihvatimo kada je reč o drugim nacijama ili verama“, kaže Šutanovac na pitanje Nova.rs kako komentariše napade na njega, ali i sve druge koji su skrenuli pažnju na ovaj negativan trend.

On ističe da je – iako za teroristički napad u Beču nije odgovoran migrant, već čovek rođen u Austriji – pokrenuta lavina ksenofobije koja je, kako kaže, apsurdna.

„Istina je da su migracije jedan od najozbiljnijih izvora organizovanog kriminala, pored trgovine narkotika, međutim potpuna je neistina da su svi ti jadni ljudi koji beže iz ratom razorenih zemalja teroristi“, navodi Šutanovac.

Upitan da li očekuje pojačane bezbednosne mere u Srbiji nakon događaja u Beču, Šutanovac kaže da veruje da će u čitavoj Evropi nakon Pariza i Beča doći do razmatranja promene zakonskih okvira i pooštrenja kazni – odnosno žestokog sankcionisanja terorista, i dodaje da bi Srbija trebalo da isprati taj trend.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare