Stefan Surlić, docent na Fakultetu političkih, FPN
Stefan Surlić Foto: N1

Rat u Ukrajini drastično menja poziciju Srbije po pitanju odnosa sa EU jer je to pitanje vrednosti i lojalnosti, a lojalnost je ta koja se jedina posmatra kao uslov, kaže docent na Fakultetu političkih nauka Stefan Surlić. "Zato i ovaj pritisak koji osećamo - ili ste sa nama ili protiv nas, to je koncept. Mislim da će Srbija biti uskoro pred izborom da li će uvesti sankcije Rusiji", istakao je Surlić. "Ako se jasno opredeli, mislim da će Evropljani zatvoriti bar jedno oko u procesu pristupanju EU i da će ubrzati taj proces, uprkos neostvarivanju mnogih uslova", naglasio je Surlić.

Upitan da li sankcije koje bi Srbija uvela možemo da tumačimo kao vrstu vrednosnog i strateškog opredeljenja Srbije za narednih pet godina, Surlić je u emisiji „Iza vesti“ N1 rekao da je to naznačeno u samom procesu evrointegracija – da Srbija mora do kraja procesa priključenja da uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU, ali da se to sada ubrzalo.

Međutim, kako ističe Surlić, taj proces ne bi trebalo da bude jednostran – da Srbija ne uskraćuje sebi trgovinske ineterese zarad nekakve perspektive članstva. „Mora da postoji pored štapa i šargarepa“, rekao je Surlić i podsetio na to šta su sve Bugarska i Rumunija na primer, dobijali u statusu koji mi imamo danas. „To je neuporedivo, hajde da postoji taj fini momenat koji će nam nadokanditi prekid trgovinskih odnosa sa Rusijom, mislim da bi to bila fer ponuda EU“, istakao je Surlić.

Opširnije na sajtu N1

BONUS VIDEO: Hoće li nova Vlada odoleti pritisku Brisela i uvesti sankcije Rusiji

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare