Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Statutarna komisija Demokratske stranke večeras će odlučivati o zahtevu grupe nezadovoljnih članova DS-a da sednica Glavnog odbora stranke bude održana 17. maja. Lider demokrata Zoran Lutovac navodi za Nova.rs da čak i ako ta sednica bude održana, on na nju neće doći, jer je zakazana na “nelagalan način” i sa "krivotvorenim potpisima", te da će "prava" sednica biti održana 31. maja.

„DS je zakazao Glavni odbor potpuno legalno za 31. maj, a ukoliko neko bude hteo da ga održi 17. maja neće imati kvorum. Drugo je pitanje da li će oni održati nešto što će nazvati sednicom Glavnog odbora“, navodi Lutovac.

On ponavlja da je deo potpisa za zakazivanje sednice za 17. maj krivotvoren, da su potpis na taj zahtev stavili i članovi drugih stranaka, ali dodaje i da među onima koji su zatražili ranije zasedanje Glavnog odbora ima časnih ljudi, koji nisu ni znali da je već zakazana sednica za 31. maj.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Iza celog tog procesa stoji SNS i Vučić. Jedna neformalna grupa zove naše ljude, članove DS-a. Bilo je tu raznih obećanja i podmićivanja. Neću da izlazim sa imenima, dok oni ne budu spremni da o tome govore“, ističe Lutovac.

Pojedini nezadovoljni funkcioneri DS-a i javno su rekli da žele smenu Zorana Lutovca sa mesta predsednika, a na pitanje da li se plaši toga, on navodi da „nema čega“ i da u DS-u ima „ogromnu većinu“.

„Smena predsednika stranke nije problem kada se to radi legalno. Ako većina članova GO na sednici ne bude glasala za moj izveštaj o radu, onda mogu da izglasaju nepoverenje. Nakon toga zakazuje se izborna skupština stranke“, kaže Lutovac.

Božović: Neki od potpisnika bili u pritvoru, a dovode ih u vezu sa Vučićem

Jedan od potpisnika zahteva da se sednica GO održi 17. maja je Balša Božović, poslanik te stranke u Skupštini Srbije. On za Nova.rs navodi da apeluje na stranačke kolege da ih ne dovode u vezu sa Aleksandrom Vučićem.

Foto: N1

„Među potpisnicima su ljudi koji su bili hapšeni, koji su Novu godinu proveli u pritvoru, a sada ih neko optužuje da su Vučićevi. Zamolio bih sve strane da se spuste tenzije i da se problemi rešavaju unutar stranke. Takođe, pozivam predsednika da sedne sa uvaženim demokratama, kako bi prevazišli krizu“, kaže Božović.

Da li će zahtev za održavanje sednice Glavnog odbora 17. maja biti usvojen, biće poznato večeras. O tome će biti reči na sednici Statutarne komisije.

„To će biti jedna od tačaka dnevnog reda. Spornije od potpisa je to što je sednica GO već zakazana za 31. maj. To je moje mišljenje. Ipak, Statutarna komisija odluku donosi većinom glasova“, kaže za Nova.rs Dušan Dinčić, član te komisije i njen bivši predsednik, blizak aktuelnom rukovodstvu stranke.

Lutovac i njegovi saradnici, još pre početka pandemije, planirali su da raspuste Statutarnu komisiju, smatrajući da ona opstruiše rad i sprovođenje njihovih odluka. Odluke koje je donosila uglavnom su bile u suprotnosti onih koje je podržavao vrh DS. Tako je, na primer, ta komisija poništila odluke o raspuštanju Demokratske omladine, Beogradskog odbora i još pet opštinskih odbora, kao i odluku o isključenju Nenada Borbovića, zbog kršenja odluke o bojkotu, a koji je kasnije prešao u SNS.

Potpisnici zahteva za sednicu GO 17. maja imaju različite motive – neki žele smenu Lutovca, neki izlazak na izbore, bar na lokalu, treći smatraju da se stranački organi predugo nisu sastali, a mnogi i da aktuelno rukovodstvo radi više u korist Saveza za Srbiju, a na štetu stranke.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare