Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Suđenje u slučaju “Potočari” moglo bi da se vrati na sam početak. Prema rečima advokata Vladimira Todorića, pravnog zastupnika optuženog Milana Dumanovića, bivšeg inspektora Uprave kriminalističke policije (UKP), Ustavni sud je doneo odluku na osnovu koje javnost ne može da bude isključena iz ovog postupka, kao što je to do sad bio slučaj, te da je nustavno obrazloženje da se to čini zbog “opravdanih interesa u demokratsom društvu”.

Todorić za Nova.rs objašnjava da je pre više od mesec dana u Službenom glasniku objavljena odluka Ustavnog suda na osnovu koje se briše član zakona koji zabranjuje prisustvo javnosti na suđenjima poput onog koje se vodi u slučaju “Potočari”.

Pročitajte još...

“Samim tim se postavlja pitanje ustavnosti suđenja koje vođeno bez prisustva javnosti. Mi smo to danas prezentovali sudu i naš predlog da se u proces uključi javnost i da suđenje krene iznova. Ovde je isključena javnost zbog ‘opravdanih interesa u demokratsom društvu’. Ustavni sud je svojom odlukom pokazao da to ne znači ništa i da je u pitanju formulacija koja može da se zloupotrebi i da kao takva ne može da stoji”, objašnjava Todorić.

Dumanović: Javnost da prati suđenje iz početka

Milan Dumanović za naš portal kaže da će insistirati na zahtevu da se čitav proces otvori za javnost i da to očekuje već od narednog ročišta.

Prema njegovim rečima, sudija koji vodi postupak u slučaju “Potočari” rekao je da ne može odmah da odluči o zahtevu pravnog tima koji ga zastupa, ali da će u narednom periodu razmatrati njihov zahtev.

Milan Dumanović, emisija Utisak nedelje
Milan Dumanović Foto: Ivan Dinić/Nova S

“Naredno ročište je zakazano za 7. oktobar u 11 sati. Do tada bi sudija morao da donese odluku i verujemo da će morati da otvore proces za javnost, imajući u vidu da ne postoji zakonski osnov da javnost bude isključena”, napominje Dumanović.

“Hrkalović bila svedok tužilaštva, sud nije dozvolio odbrani da je ispita”

Dumanović navodi da je u procesu koji se vodi protiv njega svedočila bivša državna sekratarka u MUP-u Srbije i da je saslušana dok su on i njegov kolega, Mladen Trbović, bili u pritvoru.

“Ona je saslušana pred tužilaštvom, ali je sudija odbio da i naši advokati dobiju mogućnost da je saslušaju. Pored nje, sud je na isti način postupio i kad je u pitanju saslušanje direktora policije Vladimira Rebića. Ukoliko se ponovi postupak, zahtevaćemo da se svi oni saslušaju”, istakao je on.

Podsetimo, država Srbija je Dumanovića i njegovog kolegu Mladena Trbovića tužila zbog toga što su javno govorili o tajnom snimanju komemorativnog skupa u Srebrenici 2015. godine kad je napadnut tadašnji premijer, a sada predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Dumanović i Trbović su svojevremeno za Al Džaziru progovorili o nelegalnom boravku pripadnika Odeljenja za opservaciju i dokumentovanje MUP-a na komemoraciji u Potočarima, nakon čega su 2016. godine podneli krivične prijave protiv Dejana Milenkovića, načelnika Službe za specijalne istražne metode Gorana Nešića, načelnika OOD-a Tomislava Radovanovića, zamenika načelnika OOD-a i Dijane Hrkalović, tadašnje sekretarke Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije, a kasnije državne sekretarke MUP-a.

Te krivične prijave su odbačene, a Dumanović i Trbović su kasnije i uhapšeni. U međuvremenu su dobili i otkaze.

BONUS VIDEO Vučić: Odoh ja sam Viktorom na jedno lepo mesto

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar