Miodrag Majić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Sudija Apelacionog suda i član Inicijative "ProGlas" Miodrag Majić reagovao je nakon što je opozicija uputila predloge za izmene ustavnog zakona kojima se traži da se lokalni i beogradski izbori održe na jesen, a da se prethodno usvoje i implementiraju preporuke ODIHR-a. On je istakao da je predlog opozicije ozbiljan, napominjući da se na ovaj način otvara mogućnost za relativno fer izbore.

„Ozbiljan predlog koji konačno stvara pretpostavke da se, ukoliko postoji volja, usvoje preporuke ODIHR-a, pripreme relativno fer izbori i izađe iz krize nastale nakon decembarskih izbornih manipulacija. Uslovi pa izbori“, napisao je sudija Majić na društvenoj mreži X.

Poslanici koalicije „Srbija protiv nasilja“ uputili su predsednici Skupštine Srbije Ani Brnabić predlog ustavnog zakona o izmenama i dopunama Ustavnog zakona za sprovođenje Ustava u kom se predlaže da se lokalni i beogradski izbori održe istovremeno na jesen ove godine.

U dokumentu koji je poslat Brnabić, navodi se se Republika Srbija nalazi u složenoj ustavnoj krizi, koja ima svoju međunarodnu dimenziju, te da su izbori u prethodnim godinama sistematski razdvajani termini u kojima se biraju skupštine jedinice lokalne samouprave, te je stoga njihov predlog da se održe svi izbori za jedinice lokalne samouprave u istom danu, 2024. godine.

Opširnije pročitajte u posebnom tekstu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare